Στην μητρότητα μετράει το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας κι όχι η ηλικία, αν τα παιδιά θα είναι υγιή ή όχι στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Γερμανίδα ερευνήτρια που μελέτησε τα στοιχεία 18.000 παιδιών και μητέρων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παιδιά που έχουν γεννηθεί από γυναίκες ηλικίας από 35 έως 44 ετών δεν είναι λιγότερο υγιή στην μέση ηλικία από τα παιδιά που όταν γεννήθηκαν οι μαμάδες τους ήταν από 25 έως 34 ετών.
Μάλιστα όσο πιο μικρές ήταν οι γυναίκες όταν έγιναν μητέρες τόσο περισσότερο αυξανόταν η πιθανότητα τα παιδιά τους να εμφανίσουν προβλήματα στην μέση ηλικία τους.
Αυτό που σύμφωνα με την έρευνα έδειξε να παίζει ρόλο ήταν η μόρφωση της μητέρας και πόσα χρόνια εκείνη έζησε μετά.
Το γεγονός ότι η ηλικία θανάτου της μητέρας επηρεάζει την υγεία των παιδιών της είναι, λένε οι ειδικοί, ψυχολογικός παράγοντας που έχει σχέση με την απώλεια της μητέρας.
Τα παιδιά γυναικών που γίνονται μαμάδες σε μεγαλύτερη ηλικία δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τα υπόλοιπα.
Μια αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύθηκε ένα μήνα πριν στην Μεγάλη Βρετανία κατέληξε περίπου στο ίδιο συμπέρασμα συγκρίνοντας την υγεία και την ευεξία των παιδιών που γεννήθηκαν στη Βρετανία από μαμάδες με ηλικία πάνω από τα 35 έτη.
Οι βρετανοί επιστήμονες μάλιστα συνέκριναν πολλούς παράγοντες και εντόπισαν ότι τα παιδιά μεγαλύτερων μαμάδων είχαν λιγότερα ατυχήματα, λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα καθώς και κοινωνικής προσαρμογής.
Πηγή: healthpress.gr