Το καλοκαίρι έφτασε και το θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει σιγά σιγά. Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, παρατηρούμε ότι το καλοκαίρι μειώνεται η όρεξη μας για φαγητό σε αντίθεση με το χειμώνα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες, για τη λειτουργία της αναπνοής, το μεταβολισμό των κυττάρων, την κυκλοφορία του αίματος, τη δραστηριότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και των ενδοκρινών αδένων, καθώς και τη θερμοκρασία του σώματος. Το χειμώνα ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται σημαντικά, προκειμένου να διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα η θερμοκρασία του σώματος μας. Αντίθετα, το καλοκαίρι λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και επειδή το σώμα εκλύει θερμότητα για όλες τις παραπάνω διεργασίες, το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αυξημένη θερμοκρασία και την αντιμετωπίζει με δύο τρόπους, με την μειωμένη πρόσληψη τροφής, γιατί με την κατανάλωση τροφής το σώμα παράγει περισσότερη θερμότητα και με την αποβολή νερού, τον ιδρώτα.
Η κατανάλωση των λιπαρών φαγητών μειώνεται αφού τα λιπαρά φαγητά αποδίδουν αρκετές θερμίδες παραπάνω και γι’ αυτό μας φουσκώνουν και μας φέρνουν δυσφορία τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίθετα, καλό είναι να αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που, εκτός του ότι βοηθάνε το οργανισμό να αναπληρώσει τις ανάγκες του σε νερό είναι και αναγκαία για να διατηρήσουν την ισορροπία στους ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω της εφίδρωσης. Τα ποσοστά του νερού που χάνονται από το σώμα είναι μεγάλα, συνεπώς ο ανθρώπινος οργανισμός ζητάει την αναπλήρωση υγρών μέσω πιο δροσερών φαγητών .
Πηγή: mednutrition.gr