Η ξαφνική επανεμφάνιση των κοριών σε όλες τις ΗΠΑ έχει οδηγήσει αρκετούς Αμερικανούς στη χρήση μη εγκεκριμένων, τοξικών εντομοκτόνων.

Ειδικότερα, το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που αμερικανική υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας (EPA) προειδοποίησε αυτό το μήνα κατά της χρήσης μέσα στο σπίτι εντομοκτόνων που προορίζονται για εξωτερικούς χώρους.

Παραμένει άγνωστο γιατί οι κοριοί εμφανίζονται σε τόσα αμερικανικά σπίτια, ανεξάρτητα του πόσο καθαρά είναι. Είναι πιθανό, πάντως, η επέλαση των αιμοβόρων εντόμων να συνδέεται με την κατάργηση του εντομοκτόνου DDT το 1972 και άλλων επιβλαβών εντομοκτόνων το 1996. Έκτοτε, οι κοριοί δείχνουν να έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε άλλα σκευάσματα για οικιακή χρήση.

Η πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο από τη μάστιγα είναι το Οχάιο, του οποίου η κυβέρνηση πιέζει την EPA να εγκρίνει εκτάκτως το δραστικό εντομοκτόνο propoxyl για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Ακόμα 25 πολιτείες στηρίζουν το αίτημα του Οχάιο, παρά τις προειδοποιήσεις των τοξικολόγων.

Όμως φαίνεται πως οι παρενέργειες από τη χρήση μη εγκεκριμένων εντομοκτόνων αποδεικνύονται σοβαρότερες από τα τσιμπήματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πυρκαγιές σε σπίτια αποδίδονται στη χρήση εύφλεκτων σκευασμάτων που κανονικά χρησιμοποιούνται μόνο στο γκαζόν. Στο Σινσινάτι του Οχάιο, παράνομη εταιρεία απεντόμωσης κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για τη χρήση γεωργικού εντομοκτόνου, το οποίο στο νοσοκομείο επτά άτομα και ανάγκασε όλους τους ενοίκους ενός συγκροτήματος να μετακομίσουν.