Στους 39 και 40 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει το θερμόμετρο αυτές τις μέρες. Επιπλέον, οι άνεμοι σε όλες τις περιοχές της χώρας δεν θα ξεπεράσουν σε ένταση τα 4 μποφόρ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί άλλο ένα καυτό τριήμερο.
Σε περιόδους καύσωνα οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν την υγεία και όπως εξηγεί ο παθολόγος κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη τα νήπια και τα παιδιά, καθώς και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση, διαβήτη κλπ.
Οι λόγοι που αυτές οι κατηγορίες ατόμων συνιστούν τις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είναι πολλοί. Καταρχήν τόσο τα βρέφη και τα νήπια όσο και οι ηλικιωμένοι δεν διαθέτουν σωστό μηχανισμό θερμορύθμισης και δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως το αίσθημα της δίψας οπότε μπορούν να υποστούν πιο εύκολα αφυδάτωση και θερμοπληξία από τους υγιείς ενήλικες.
Επιπλέον δεν μπορούν να εκφράσουν την δυσφορία που μπορεί να νιώθουν από την ζέστη ή την έλλειψη υγρών καθώς δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους ούτε είναι βέβαια σε θέση να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά συμπτώματα μιας επερχόμενης θερμοπληξίας.
Οι χρόνιοι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τα κύματα καύσωνα
Εξίσου ευάλωτοι από οργανικής πλευράς είναι οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, ενώ όσοι παίρνουν φάρμακα σαν τα διουρητικά που επηρεάζουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και των υγρών στο σώμα πρέπει να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον γιατρό τους ώστε να τροποποιούν την δοσολογία της αγωγής ανάλογα αναλόγως της ζέστης.
Τα ηλικιωμένα άτομα ακόμα και αν είναι αυτοεξυπηρετούμενα δεν πρέπει να μένουν χωρίς επίβλεψη σε περιόδους καύσωνα και πρέπει οπωσδήποτε να παραμένουν σε χώρους, που κλιματίζονται ενώ το ίδιο ισχύει και για τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά. Αν ο παππούς και η γιαγιά μένουν μόνοι φροντίστε να βρίσκεστε σε διαρκή επαφή μαζί τους όσο κρατά το κύμα καύσωνα.
Συμβουλές για να μην σας πλήξει ο καύσωνας
Ντυθείτε ελαφρά με ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Τα ρούχα πρέπει να είναι σε άνετη γραμμή και να μην κολλούν στο σώμα, ώστε να μην εντείνουν την εφίδρωση.
Κάντε τακτικά ντους, που χαρίζουν αίσθηση δροσιάς. Στο ντους αποφύγετε το ζεστό νερό και το κρύο και προτιμήστε το χλιαρό.
Πιείτε άφθονο νερό. Πιείτε επίσης χυμούς φρούτων, κατά προτίμηση χωρίς έξτρα ζάχαρη.
Αποφύγετε να κυκλοφορείτε έξω στην έντονη ζέστη και περιορίστε την σωματική δραστηριότητα.
Καταναλώστε μικρά συχνά και ελαφρά γεύματα. Ιδανικά για τον καύσωνα είναι τα φρούτα, και τα λαχανικά (σαλάτες) που είναι πολύ πλούσια σε νερό το γιαούρτι και τα άπαχα φαγητά που τρώγονται κρύα. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού, τα βαριά και λιπαρά πιάτα και κυρίως τα καυτερά φαγητά που ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς είναι αμφότερα διουρητικά.
Αν νιώθετε ζαλάδα που πιθανώς οφείλεται σε πτώση της αρτηριακής πίεσης πιείτε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι για να συνέλθετε ή φάτε μερικά αλμυρά κράκερ. Αν δεν υποφέρετε από υπέρταση, μπορείτε να αυξήσετε λίγο την ημερήσια πρόσληψη αλατιού όσο διαρκεί ο καύσωνας.
Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά αλλά μην κοιμάστε σε δωμάτια με πολύ δυνατό κλιματισμό γιατί υπάρχει κίνδυνος να πάθετε ψύξη. Προτού κοιμηθείτε χαμηλώστε τον κλιματισμό ή χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα που μειώνει τη θερμοκρασία κατά 3-5oC, χωρίς να κάνει το υπνοδωμάτιο «ψυγείο».
Πηγή: healthview.gr