Υπό τον κλοιό μια νέας σοβαρής απειλής βρίσκεται και πάλι η παγκόσμια υγεία, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική.
«Ξεφεύγοντας» από τα όρια της γεωγραφικής περιοχής, όπου εκδηλωνόταν συνήθως έως τώρα, ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται με ταχύτητα σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού – τίγρης έχει «φτάσει» σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους στη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, ενώ μόλις τώρα η διεθνής επιστημονική κοινότητα αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της απειλής και να κινητοποιείται.
Ο κυριότερος κίνδυνος σχετίζεται με τη μετάδοση της μόλυνσης στις εγκύους, καθώς απειλείται άμεσα το έμβρυο που ενδέχεται να εμφανίσει μικροκεφαλία, μια εκ γενετής ατροφία του εγκεφάλου η οποία εμποδίζει τη μετέπειτα φυσιολογική διανοητική ανάπτυξή του.
Τα μεταλλαγμένα κουνούπια και ο Ζίκα
Τις τελευταίες μέρες δύο όψεις αναλύονται σχετικά με την εξάπλωση του ιού.
Συγκεκριμένα σε όπλο κατά της νέας μάστιγας εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αναδειχθούν γενετικά τροποποιημένα κουνούπια. Τουλάχιστον , αυτό υποστηρίζουν οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εθνικές κυβερνήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική εξάπλωση του ιού.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, o Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων βρίσκεται στα τελικά στάδια της αξιολόγησης ενός πειράματος που πρόκειται να γίνει από την Oxitec η οποία ειδικεύεται στον έλεγχο επιδημιών που διασπείρονται από έντομα. Ωστόσο, ο CEO της εταιρείας, Hadyn Parry, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το πότε θα γίνει αυτό.
Η Oxitec τροποποιεί γενετικά τα αρσενικά κουνούπια της οικογένειας Aedes aegypti που θεωρούνται υπεύθυνα για την εξάπλωση του Ζίκα, αλλά και του δάγγειου και του κίτρινου πυρετού. Μέσω της τροποποίησης αυτής τα νέα κουνούπια θα πεθαίνουν νωρίς όσο είναι μικρά πριν προλάβουν να μεγαλώσουν.
Ωστόσο έχουν εκφρασθεί ανησυχίες ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να ευθύνονται για την επιδημία του ιού Ζίκα μετά τα γενετικώς τροποποιημένα έντομα αφέθηκαν ελεύθεροι στη Βραζιλία πριν από τρία χρόνια.
Μερικοί επιστήμονες αμφισβήτησαν έντονα το πρόγραμμα με τα μεταλλαγμένα κουνούπια και ισχυρίζονται ότι η τροποποίηση θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την τρέχουσα επιδημία.
Μεταλλαγμένα κουνούπια απελευθερώθηκαν το 2012 στη Βραζιλία για να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά και να κάνουν απογόνους που θα πεθάνουν.
Τα έντομα αφέθηκαν ελεύθερα στη Βραζιλία, τη Μαλαισία, την Ινδία και τα νησιά Κέιμαν. Οι επικριτές της δράσης λένε ότι η διαδικασία ήταν βεβιασμένη.
Όπως είπε στον Guardian η Δρ Helen Wallace ήταν «μια πειραματική προσέγγιση» η οποία «θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό».