«Στο χώρο της υγείας επί δεκαετίες βασίλεψε το πελατειακό κράτος, γι’ αυτό χρειάζεται η οργάνωση», τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας.
Δεν οικοδομήσαμε, πρόσθεσε, ένα σύστημα, βάσει των αναγκών του πολίτη και έτσι κατακερματίστηκαν οι δυνάμεις με αποτέλεσμα τεχνικές ελλείψεις και αναποτελεσματικότητα.
«Η λύση για την οργάνωση του συστήματος είναι ο υγειονομικός χάρτης», είπε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι την 1η Απριλίου ξεκινά ο διάλογος για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την 1η Ιουλίου θα υπάρχει η απόφαση.
Οτιδήποτε ακούγεται ή γράφεται περί αυτού, είπε, δεν ισχύει και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, παρουσίασε τους δείκτες του υγειονομικού χάρτη από γεωγραφική και οικονομική διάσταση. Οι οδικές αρτηρίες και τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από πολίτες αρκετών περιοχών της χώρας.
Οι δείκτες καταγράφουν επίσης την κατανομή υπηρεσιών υγείας, την προσφορά και ζήτηση, αλλά και την αιτία αυτής της ζήτησης.
«Ο ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει μειωθεί. Το σύστημα έχει λαχανιάσει», είπε ο κ. Κυριόπουλος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχουν καλοί γιατροί και σύγχρονος εξοπλισμός, ωστόσο τα μισά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. Αυτά που λειτουργούν εξαιρετικά καλά, είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία με πρώτο αυτό των Ιωαννίνων, πρόσθεσε.
Παρουσίασε, ωστόσο, και κάποια αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με τη συμπεριφορά των πολιτών. Η συζήτηση σχετικά με το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τους καπνιστές και από 45,5% το 2006 φθάσαμε στο 35,8% το 2011. Από 24 τσιγάρα ημερησίως, σήμερα βρισκόμαστε στα 19. Πτώση υπάρχει και στη χρήση αλκοόλ, από 12,2% το 2006 στο 10,1% το 2011.