Σκέψεις για εφαρμογή του νέου συστήματος υγείας από τον Ιούνιο πανελλαδικά και όχι πιλοτικά, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, διατυπώνουν τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης μετά την ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, «εξετάσαμε και το δεδομένο αντί να κάνουμε πιλοτική εφαρμογή την 1η Ιουνίου, μήπως πάμε σε όλη την Ελλάδα. Να σκεφτούμε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει” με δεδομένο το γεγονός ότι “λόγω της απεργίας μπήκαν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ στο χώρο των ασφαλισμένων των άλλων ταμείων και ήδη υπάρχει μια εμπειρία από τους καταλόγους που θέλουν διορθώσεις».

Όπως πρόσθεσε κάτι τέτοιο διευκολύνεται από το γεγονός ότι ο ΟΠΑΔ, «βάσει του νόμου που ψηφίστηκε είναι πια ταμείο και άρα θα μπορεί να πληρώνει με τους τρόπους που και το ΙΚΑ πληρώνει, δηλαδή σε 45 μέρες από τη δημιουργία της οφειλής».

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των γιατρών ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «σύμπας ο ιατρικός κόσμος δεν εναντιώθηκε μαζί μας. Και όποιος μπαίνει ως «ταύρος εν υαλοπωλείο» στο υπουργείο Υγείας σπάει και τα τζάμια και το κεφάλι του».

Πρόσθεσε ότι οι συμβάσεις που θα υπογραφούν με τους γιατρούς «θα είναι τύπου ΟΑΕΕ και θα αφορούν τους νέους γιατρούς που θα πάρουμε», ενώ για τις αμοιβές είπε «δεν έχει ακόμα καθοριστεί το ποσό», προσθέτοντας ότι «δεν έχει μόνο συμφωνίες για αμοιβή 600 ευρώ, έχει και 700 και 800 και 1.000 και 1.200. Πώς προκύπτει αυτή η διαφορά; Γιατί ένας γιατρός να παίρνει 600 από τον ΟΑΕΕ και ο άλλος 1.200; Εξαρτάται από το πώς οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ τον προτιμούν».