Οργιάζουν οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη μαγειρική σόδα.

Το TikTok έχει πλημμυρίσει από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι προσθέτουν μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό -γνωστό και ως «φόρτωση σόδας»-, η οποία μπορεί να μειώσει την παλινδρόμηση, να βελτιώσει την αντοχή, να αποτρέψει τη νεφρική νόσο, ακόμα και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ισχύουν όμως τα παραπάνω, και το πιο σημαντικό, είναι ασφαλές;

Η μαγειρική σόδα, επίσης γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο, είναι μια αλκαλική χημική ένωση που αποτελείται από νάτριο, υδρογόνο, άνθρακα και οξυγόνο. Χρησιμοποιείται επίσης ως προϊόν καθαρισμού, αποσμητικό και αντιόξινο συστατικό σε συνταγές από ψωμί μέχρι κρασί.

Ενώ οι TikTokkers αποθεώνουν τη σόδα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι υψηλές δόσεις μπορεί να θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Για αρχή, είναι γεμάτη με νάτριο. Σύμφωνα με την American Heart Association, η ημερήσια δόση νατρίου δεν πρέπει ιδανικά να υπερβαίνει τα 2.300 mg και ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδας περιέχει 1.200 mg.

Όσον αφορά την οξύτητα και την αλκαλικότητα, οτιδήποτε έχει pH από 7 έως 8 είναι ουδέτερο, οτιδήποτε λιγότερο είναι όξινο και οτιδήποτε περισσότερο θεωρείται αλκαλικό ή βασικό. Η μαγειρική σόδα έχει αλκαλικό pH περίπου 8,3. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει μεταβολική αλκάλωση, όπου το pH του σώματος είναι περισσότερο από 7,45. Η αλκάλωση μπορεί να βλάψει την καρδιά και να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τη ροή οξυγόνου στους ιστούς.

«Φόρτωση σόδας» για γυμναστική;

Την αποκαλούν «φόρτωση σόδας» και πολλοί ισχυρίζονται ότι μια κουταλιά του λευκού υλικού τούς δίνει ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2021 από τη Διεθνή Εταιρεία Αθλητικής Διατροφής, η κατανάλωση μαγειρικής σόδας πριν από την προπόνηση βελτίωσε την απόδοση σε δραστηριότητες υψηλής έντασης για έως και 12 λεπτά. Μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν μαγειρική σόδα πριν από τη γυμναστική μπορούσαν να κάνουν περισσότερες επαναλήψεις με λιγότερη κούραση.

Ο Chris Mohr, PhD, RD, σύμβουλος φυσικής κατάστασης και διατροφής στο Fortune Recommends Health λέει στο Healthline: «Η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές μειώνοντας τη συσσώρευση οξέων κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση. Η αποτελεσματικότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο και η υπερβολική ποσότητα μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερική δυσφορία, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο αθλητικό διαιτολόγο προτού το σκεφτείτε».

Μαγειρική σόδα για τον πόνο στην κοιλιά

Η μαγειρική σόδα είναι ένα ενεργό συστατικό σε πολλά αντιόξινα και είναι γνωστό ότι βοηθά στην ανακούφιση της δυσπεψίας.

Σύμφωνα με την nypost μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της καούρας μειώνοντας τα επίπεδα οξέος στο στομάχι. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η γρήγορη λύση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά.

Η Δρ Christie Youssef, οικογενειακή ιατρός, λέει στο Wtop News: «Δεν θέλετε να κάνετε το στομάχι σας πολύ αλκαλικό. Το οξύ του στομάχου που χρησιμοποιείται για την προστασία και την πέψη δεν θα έχει την ίδια λειτουργία και διατρέχετε τον κίνδυνο κοιλιακής δυσφορίας, ναυτίας, εμετού και σε ορισμένες περιπτώσεις διάρροιας».

Απώλεια βάρους

Ενώ πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκθειάσει τα οφέλη της μαγειρικής σόδας για την απώλεια βάρους, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Η προαναφερθείσα κοιλιακή δυσφορία, που αναφέρεται ως πιθανό κατασταλτικό της όρεξης, αναγνωρίζεται ως η μόνη πιθανή συσχέτιση μεταξύ μαγειρικής σόδας και απώλειας βάρους, καθιστώντας τη «φόρτωση με σόδα» μια επικίνδυνη, επώδυνη και μη βιώσιμη προσέγγιση για την απώλεια κιλών.

Μαγειρική σόδα και νεφρική νόσος

Μεταξύ των πολλών λειτουργιών των νεφρών είναι η διατήρηση των επιπέδων pH του σώματος και μια μελέτη του 2021 βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Ο δρ Paul O’Connor, καθηγητής φυσιολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Augusta στην Τζόρτζια λέει στο CNN: «Στα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, τα όργανα δεν λειτουργούν αρκετά καλά για να απαλλαγούμε από αρκετό οξύ κάθε μέρα, με αποτέλεσμα πιο όξινο αίμα. Κλινικά, αυτό που κάναμε είναι να δίνουμε συμπληρώματα διττανθρακικών σε αυτούς τους ανθρώπους, για να αντισταθμίσουν ουσιαστικά το όξινο φορτίο και να βοηθηθούν τα νεφρά. Το να είσαι πολύ (όξινος) μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστών και μετάλλων, μυϊκή απώλεια και μερικά άλλα προβλήματα».

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου στο American Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι ημερήσιες δόσεις συμπληρωμάτων διττανθρακικών συσχετίστηκαν με βραδύτερη εξέλιξη της νεφρικής νόσου σε διάστημα πέντε ετών.

Ωστόσο, κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να αποτρέψει τη νόσο των νεφρών.