Η Ελλάδα, έχει αρχίσει την υλοποίηση της δέσμευσης της για τη δημιουργία πλήρως λειτουργικών hot spots, ενώ το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται για την πλήρη κάλυψη των αναγκών προσφύγων και μεταναστών από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Τα παραπάνω ανέφερε κατά την παρέμβαση του στις εργασίες του 138ου Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, επισημαίνοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης των υγειονομικών συστημάτων και συντονισμένης δράσης από πλευράς κρατών –μελών υποδοχής, διέλευσης και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών.
«Η κυβέρνηση μας προχώρησε από τη λογική της απώθησης, στη λογική της υποδοχής και της χωρίς διακρίσεις καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 2015, περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες έτυχαν νοσοκομειακής περίθαλψης με κόστη που ξεπέρασαν τις 800.000 ευρώ.
Οκ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στις αμείωτες μεταναστευτικές ροές που φθάνουν στη χώρα μας και στα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας αυτών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2015, 857.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας μέσω της θαλάσσιας οδού του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι μέχρι στιγμής αφίξεις για το 2016, ξεπερνούν τις 44.000. Οι ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί ή αγνοούνται, από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τις 70.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 95% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Το 70% είναι πρόσφυγες (43% από τη Συρία), το 34% είναι παιδιά και το 21% είναι γυναίκες. Το κοινωνικό και επιδημιολογικό προφίλ αυτών των πληθυσμών, όπως είπε ο κ. Μπασκόζος, έχει τροποποιηθεί το τελευταίο διάστημα και κυριαρχούν οι οικογένειες, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι. «Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο για μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα», επισήμανε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, σημειώνοντας όμως την ανάγκη προκαταρκτικού ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας λόγω των ειδικών συνθηκών υπό τις οποίες ζουν και ταξιδεύουν.
«Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι παγκόσμιο, δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Μπασκόζος, επισημαίνοντας την ανάγκη, συνεργασίας και αλληλεγγύης με τις χώρες υπό τη μεγαλύτερη πίεση, διαμόρφωσης πρωτοκόλλων για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των προσφύγων και των μεταναστών, εύρεσης προσφορότερων τρόπων για ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις χώρες εισόδου, διέλευσης και παραμονής των προσφύγων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες αυτών των ανθρώπων.