Με φουσκωτά, με καΐκια στα όρια της διάλυσης και με κάθε δυνατό τρόπο διασχίζουν τη Μεσόγειο μετανάστες και πρόσφυγες με προορισμό την Ελλάδα, τη χώρα που, όπως πιστεύουν, θα τους επιτρέψει να ελπίζουν και θα τους ανοίξει το δρόμο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το Ελντοράντο του βορρά, τις χώρες στις οποίες οι περισσότεροι επιδιώκουν να εγκατασταθούν.

Τουλάχιστον 124.000 άνθρωποι έχουν φτάσει φέτος στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, ορισμένοι και μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με τον διοικητή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ευρώπη. Πολλοί εξ αυτών εγκλωβίζονται στα ελληνικά νησιά για εβδομάδες περιμένοντας τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς της βόρεια Ευρώπη.

Ο καταξιωμένος φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης ήταν στην Κω και αποτύπωσε στο φακό του τη στιγμή που πρόσφυγες από τη Συρία και μετανάστες από το Πακιστάν πάτησαν το ελληνικό χώμα. Με κλάματα, αγκαλιές, φόβο αλλά και ελπίδα, και με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, δεκάδες άνθρωποι προστίθενται  καθημερινά σε εκείνους που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και κυρίως για τα παιδιά τους στη Γη της Επαγγελίας, την Ευρώπη.

Την ώρα που φτάνουν στην ακτή και προστίθενται σε όσους έχουν ήδη φτάσει- και όχι στους χιλιάδες που χάθηκαν στη Μεσόγειο- κυριαρχούν η ανακούφιση και η ελπίδα. Όταν αυτά καταλαγιάσουν, έρχεται πιθανότατα η συνειδητοποίηση πως στην πραγματικότητα η άφιξη στην Ελλάδα είναι το τέλος της θαλάσσιας περιπέτειάς τους αλλά ταυτόχρονα είναι η δύσκολη και χρονοβόρα αρχή της υπόλοιπης διαδρομής τους…

imig12 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΩΣ imig9 imig8 imig7 imig6 imig5 imig4 imig3 imig2 imig1