«Μην καταστρέφετε τα όνειρά μας, είμαστε Μουσειολόγοι», αναφέρει σε επιστολή της, φοιτήτρια του τμήματος Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων, του ΤΕΙ Πάτρας.

Στην επιστολή της, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά».

«Το τμήμα μας (Μουσειολογία, Μουσειογραφία Και Σχεδιασμός Εκθέσεων), δημιουργήθηκε το 2007 και ανήκει στο ΤΕΙ της Πάτρας με έδρα τον Πύργο. Λειτουργεί εδώ και εξίμισι χρόνια και το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Μουσειολογία. Αποτελεί το μοναδικό τμήμα Μουσειολογίας σε προπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και σκοπός του είναι η μελέτη της ιστορίας των μουσείων, ο ρόλος τους προς την κοινωνία, η οργάνωση τους με το φυσικό περιβάλλον και γενικά ό,τι σχετίζεται με την οργάνωση και τη λειτουργία των Μουσείων, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.

Ξαφνικά πριν από λίγες μέρες ”σκάει” το σχέδιο Αθηνά με το οποίο άλλα τμήματα καταργούνται, άλλα τμήματα συγχωνεύονται με τμήματα που δεν σχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα μεταξύ τους και άλλα μετονομάζονται σε κάτι ”άσχετο” με το αντικείμενο σπουδών τους.

Το τμήμα μας λοιπόν (Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων), μετονομάζεται σε ”Διοίκηση Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων” και όχι μόνο αυτό, αλλάζει και το γνωστικό του αντικείμενο, το πρόγραμμα σπουδών και η ταυτότητα του τμήματός μας. Δηλαδή, τσάμπα κόπος τόσα εξάμηνα; Τσάμπα το διάβασμα; Τσάμπα τόσες φιλοδοξίες και όνειρα; Όχι μόνο δικά μου, αλλά όλων των συμφοιτητών/συμφοιτητριών μου. Έχουμε κάνει τόσες θυσίες προκειμένου να ασχοληθούμε με αυτό που αγαπάμε και ξαφνικά μας λένε ότι δεν θα γίνετε αυτό που σπουδάζετε τόσο καιρό…αλλά κάτι το οποίο δεν σχετίζεται καν με το αντικείμενο σπουδών σας; Και ότι το πτυχίο σας δεν θα αντιπροσωπεύει αυτό που μελετάτε;

«ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ»

• Με ποια κριτήρια θέλουν να μετονομάσουν το τμήμα μας ειδικά όταν είναι το μοναδικό προπτυχιακό τμήμα σ’ αυτό τον κλάδο στην Ελλάδα;

• Μήπως εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα καταργώντας τη μοναδική σχολή προπτυχιακού επιπέδου στη Μουσειολογία;

• Εμάς μας ρώτησε κανείς αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τις τουριστικές μονάδες;

Εμείς διαλέξαμε τη συγκεκριμένη σχολή γιατί αυτό θέλουμε να γίνουμε… Μουσειολόγοι, αν θέλαμε κάτι άλλο, όπως τουριστικά, θα πηγαίναμε σε μια αντίστοιχη σχολή (που παρεμπιπτόντως υπάρχουν 7 σχολές τουριστικών επιχειρήσεων σε διάφορα ΤΕΙ).

• Για ποιο λόγο να ενσωματώσουν την δική μας επιστήμη σε άλλο τμήμα όταν εμάς όλα τα μαθήματα των εξαμήνων από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο έχουν να κάνουν με τα μουσεία, τη μουσειολογία, τη μουσειογραφία, τον σχεδιασμό εκθέσεων, τη μουσειοπαιδαγωγική;

• Μαθήματα τα οποία έχουμε κοπιάσει για να τα περάσουμε και στην ουσία να αποτελούν χάσιμο χρόνου. Είναι άδικο να βρισκόμαστε στα πρόθυρα πτυχίου και να μας επιβάλουν πρόσθετα μαθήματα νέας ειδικότητας με αποτέλεσμα να φοιτήσουμε τα διπλάσια χρόνια, να έχουμε τα διπλάσια έξοδα και να επιβαρύνουμε τις οικογένειές μας περισσότερο.

Είμαστε μοναδικοί στο κλάδο μας και όλοι μας αρνούμαστε να γίνουμε κάτι άλλο απ’ αυτό που έχουμε διαλέξει