Αλλάζει άρδην το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ερχόμενο έτος.
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο σβήνει από το «χάρτη» τρία πανεπιστήμια (από τα 24 σε 21) και τέσσερα ΤΕΙ (από τα 16 σε 12) και 94 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ (από τα 480 που λειτουργούν σήμερα θα μείνουν 386).
Το σχέδιο «Αθηνά» έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις τόσο στις τοπικές κοινωνίες, σε περιοχές όπου φεύγουν τμήματα, όσο και σε ορισμένα Ιδρύματα, όπως το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που «απαντά» με «επ΄ αόριστον» καταλήψεις.
Με την εφαρμογή του σχεδίου, που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για 45 ημέρες προκειμένου τα ιδρύματα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια θα αυξηθεί κατά 15% ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση εισακτέων περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.
Στην Αττική θα λειτουργήσει ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», που θα συντονίζει 5 ΑΕΙ (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο και Γεωπονικό).
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ μένουν ως έχουν. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα ΤΕΙ που θα συμπεριλάβει τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Από το σχέδιο δεν επηρεάζονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.
Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.
Δείτε εδώ αναλυτικά το σχέδιο Αθηνά, που παρουσιάστηκε στις 31 Ιανουαρίου. Σε αυτό έχουν γίνει αλλαγές σε τέσσερα τμήματα.
Αναλυτικά:
– Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων ΤΕΙ Καρδίτσας απορροφάται από τα Τμήματα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και Δασοπονίας και Διαχείρισης ΦΠ Καρπενησίου.
Τα ίδια ισχύουν και για τα τμήματα πληροφορικής σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο, τα οποία τελικά θα απορροφηθούν από το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Πάτρας και δεν μετακομίζουν στην Άρτα.
– Όσον αφορά την Κτηνιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παραμένει στην Καρδίτσα, ενώ στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου φαινόταν ότι θα μετακόμιζε στη Λάρισα.
Το newsbeast.gr ανοίγει διάλογο για το σχέδιο «Αθηνά» και για τις αλλαγές που θα επέλθουν στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με την εφαρμογή του. Οι αναγνώστες μπορούν να στέλνουν τις απόψεις τους (θέμα: Σχέδιο «Αθηνά») στο [email protected].