Η κούρσα διαδοχής στη θέση του πρύτανη του ιδρύματος άρχισε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ύστερα από την παραίτηση -χθες- του Θεόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος ετέθη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ.
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα. Επίσης, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Ελένη Καραμαλέγκου, εξετάζει την ίδια προοπτική, όπως και ο καθηγητής της Ιατρικής, Γεώργιος Χρούσος. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξει υποψηφιότητα από τους νυν αναπληρωτές του κ. Φορτσάκη. Όλα, βέβαια, θα κριθούν από το μετεκλογικό τοπίο.
Ειδικότερα, ο κ. Δημόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, αναφέροντας στην «Κ» την ανάγκη της συναίνεσης ώστε το πανεπιστήμιο να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματά του. Η κ. Καραμαλέγκου από την πλευρά της δεν απέκλεισε, μιλώντας στην εφημερίδα, την προοπτική της υποψηφιότητάς της, δηλώνοντας όμως ότι «είναι πρώιμο να απαντήσω λίγες ώρες μετά την παραίτηση Φορτσάκη». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ. Χρούσος, ο οποίος είχε φτάσει στον τελικό γύρο των περασμένων πρυτανικών εκλογών με αντίπαλο τον κ. Φορτσάκη. Επίσης, οι πληροφορίες φέρουν τον καθηγητή της Φιλοσοφικής, Κωνσταντίνο Μπουραζέλη, που ως πρώτος τη τάξει αναπληρωτής πρύτανη θα αναλάβει το βάρος της αναπλήρωσης του κ. Φορτσάκη έως τις εκλογές, να εξετάζει την προοπτική διεκδίκησης της θέσης.
Με βάση τον νόμο 4076/12 «αν ο πρύτανης παραιτηθεί εκλέγεται νέος για πλήρη θητεία. Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου εκδίδει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εντός επτά ημερών». Έτσι, θα επαναληφθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή Φορτσάκη, η οποία θα ολοκληρωθεί έπειτα από τουλάχιστον ένα μήνα, και άρα μετά τις εκλογές. Έτσι, το ερώτημα είναι με ποια διαδικασία θα γίνουν οι εκλογές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει τα Συμβούλια και ότι θα εξετάσει τον τρόπο συμμετοχής των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διαδικασία εκλογής πρύτανη. Χαρακτηριστικά, η Συνάντηση Πανεπιστημιακών (προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ) κάνει λόγο για «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές», κάτι που σημαίνει συμμετοχή και των φοιτητών στην εκλογή πρυτανικού συμβουλίου.