Εκτός από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπάρχει και άλλο ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προσφέρει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές και προπτυχιακές σπουδές στην ελληνική γλώσσα.
Πρόκειται για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι το δεύτερο κατά σειρά ίδρυσης, κρατικό Πανεπιστήμιο και το μόνο που παρέχει αναγνωρισμένες σπουδές σε τρεις βαθμίδες (πτυχιακό επίπεδο, μάστερ και διδακτορικό), με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στη Μεγαλόνησο.
Για το νέο ακαδημαϊκό έτος η διοίκηση του πανεπιστημίου προχώρησε στην προκήρυξη θέσεων εισδοχής σε 3 προπτυχιακά και 22 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών -αυτόνομα, διαπανεπιστημιακά, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα- για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μόνο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κύπρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Δεύτερη ευκαιρία για όσους απέτυχαν στις πανελλήνιες
Μια σημαντική πληροφορία που δεν έχει αναδειχθεί είναι το γεγονός ότι στα δύο προπτυχιακά προγράμματα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις όλοι οι απόφοιτοι λυκείου. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι ένας νέος 18 χρονών που επιθυμεί να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων μπορεί να καταθέσει την αίτησή του.
Η διαφορά με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο γεγονός ότι στο ΕΑΠ προηγούνται όσοι έχουν ηλικία 23 ετών και άνω, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπως μας είπαν εκπρόσωποί του. Η επιλογής όπως και στο ΕΑΠ γίνεται με κλήρωση.
Κόστος σπουδών
Προπτυχιακά προγράμματα
Όσον αφορά το κόστος σπουδών, που συνήθως απασχολεί τους περισσότερους υποψηφίους, ανάλογα με το προπτυχιακό πρόγραμμα κυμαίνεται από 315 ευρώ ανά εξάμηνη θεματική ενότητα έως και 630 ευρώ. Το συνολικό κόστος και για τα δύο προπτυχιακά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν οι έλληνες πολίτες διαμορφώνεται στα 7.560 ευρώ.
Για παράδειγμα στο προπτυχιακό πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων το κόστος ανά θεματική ενότητα μετά τη μείωση κατά 10% διαμορφώνεται στα 315 ευρώ. Για να ολοκληρώσει απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση 24 θεματικών ενοτήτων. Άρα το συνολικό κόστος διαμορφώνεται ως εξής:
24 θεματικές ενότητες Χ 315 ευρώ = 7.560 ευρώ
Στο προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» το κόστος ανά θεματική ενότητα αναμένεται να διαμορφωθεί, έπειτα και τη μείωση κατά 10%, στα 630 ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση 12 θεματικών ενοτήτων. Το συνολικό κόστος διαμορφώνεται ως εξής:
12 θεματικές ενότητες Χ 630 ευρώ = 7.560 ευρώ
Προϋποθέσεις εισαγωγής σε προπτυχιακά προγράμματα
– Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό
1. Λυκείου ή ισότιμος τίτλος.
2. Καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας (αγγλικής, γαλλικής, ιταλικής ή γερμανικής).
3. Καλή γνώση χρήσης Η/Υ.
Ο φοιτητής πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η καλή γνώση της ξένης γλώσσας είναι απαραίτητη για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
– Διοίκηση επιχειρήσεων
Για εισαγωγή στο πτυχιακό πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η κατοχή απολυτηρίου Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και βασική γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, e-mail και διαδικτύου. Η γνώση της Αγγλικής είναι επιθυμητή.
Κόστος μεταπτυχιακών προγραμμάτων
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει 22 μεταπτυχιακά προγράμματα εκ των οποίων 17 στην ελληνική γλώσσα και 5 στην αγγλική. Όσον αφορά το κόστος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στο κόστος της κάθε θεματικής ενότητας με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος των μεταπτυχιακών να κυμαίνεται από 8.640 ευρώ έως και 4.860 ευρώ. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι για τα περισσότερα προγράμματα το κόστος ανέρχεται στα 4.860 ευρώ.
Ακολούθως παρουσιάζουμε το πώς διαμορφώνεται το συνολικό κόστος κάθε προγράμματος μετά και τη μείωση κατά 10% που ανακοίνωσε η διοίκηση του πανεπιστημίου…
1. Διοίκηση Επιχειρήσεων: 7.875 ευρώ. Κόστος ανά θεματική ενότητα 1.575 ευρώ
2. Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 6.480 ευρώ. Κόστος ανά ενότητα: 810 ευρώ
3. Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος: 4.860 ευρώ. Κόστος ανά ενότητα:1.215ευρώ
4. Διοίκηση Μονάδων Υγείας: 4.860 ευρώ: Κόστος ανά ενότητα: .1215 ευρώ
5. Διοίκηση, Τεχνολογία και Ποιότητα: 4.860 ευρώ
6. Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία:4.860 ευρώ
7. Επικοινωνία και Δημοσιογραφία: 4.860 ευρώ
8. Επιστήμες της Αγωγής: 4.860
9. Εφαρμοσμένη Πληροφορική της Υγείας & Τηλεϊατρική: 8.640
10. Θεατρικές Σπουδές: 4.860
11. Κοινωνικά Πληροφοριακά Συστήματα: 4.860 ευρώ
12. Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα: 4.860 ευρώ
13. Πολιτική Υγείας και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας: 4.860 ευρώ
14. Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη: 4.860 ευρώ
15. Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση: 4.860 ευρώ
16. Συστήματα Ασύρματης Επικοινωνίας: 4.860 ευρώ
17. Τραπεζική και Χρηματοοικονομική: 7.875 ευρώ
Τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 διαμορφώνονται ως εξής:
Σε προπτυχιακό επίπεδο:
– Αστυνομικές Σπουδές: Προσοχή το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά τους Έλληνες!
– Διοίκηση Επιχειρήσεων
– Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην ελληνική γλώσσα:
– Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος
– Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου)
– Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)
– Διοίκηση Μονάδων Υγείας
– Διοίκηση, Τεχνολογία και Ποιότητα (σε συνεργασία με το Cyprus International Institute of Management)
– Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
– Επικοινωνία και Δημοσιογραφία
– Επιστήμες της Αγωγής
– Εφαρμοσμένη Πληροφορική της Υγείας & Τηλεϊατρική
– Θεατρικές Σπουδές
– Κοινωνικά Πληροφοριακά Συστήματα
– Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα
– Πολιτική Υγείας και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας
– Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη
– Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση
– Συστήματα Ασύρματης Επικοινωνίας
– Τραπεζική και Χρηματοοικονομική
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην αγγλική γλώσσα:
– Applied Health Informatics
– Educational Leadership (σε συνεργασία με το Saint Louis University, ΗΠΑ)
– Master of Business Administration (MBA)
– Social Information Systems
– Wireless Communication Systems
Όλα τα προγράμματα σπουδών, με πληροφορίες για τις διδακτορικές θέσεις που προσφέρονται, παρουσιάζονται εδώ.
Μικρότερης διάρκειας προγράμματα
Στοχεύοντας στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και στην παροχή ευκαιριών (επανα)κατάρτισης του ενδιαφερόμενου κοινού, πέραν των ολοκληρωμένων προγραμμάτων σπουδών του, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει τα πιο κάτω, μικρότερης διάρκειας προγράμματα κατάρτισης, σε αντικείμενα αιχμής:
– Διαδικτυακά Σεμινάρια στα Social Media
– Διοικητική και Γραμματειακή Υποστήριξη Μονάδων Υγείας
Ανεξάρτητα, προσφέρονται και οι θεματικές ενότητες του προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Η ευέλικτη πρόταση παρακολούθησης αυτοτελών Θεματικών Ενοτήτων αφορά όλους όσοι έχουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και επιθυμούν να μελετήσουν ειδικές και μεμονωμένες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ouc.ac.cy/web/guest/s1/programme/elp/aftoteleis
Εξετάσεις σε Κύπρο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Κατά τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν τόσο συναντήσεις όσο και εξετάσεις με φοιτητές του ΑΠΚ εκτός από τη Λευκωσία όπου είναι η έδρα του πανεπιστημίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οπότε δεν ήταν υποχρεωμένοι οι έλληνες φοιτητές να μεταβούν στην Κύπρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί το πιο πάνω είναι να υπάρχει ικανός αριθμός φοιτητών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως μας δήλωσαν εκπρόσωποι του πανεπιστημίου.
Αιτήσεις συμμετοχής
Οι αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2014- 2015 υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά μέσω του ιστοχώρου του πανεπιστημίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://portal.ouc.ac.cy/%5Capplicants.aspx
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 27η Ιανουαρίου 2014.
Οι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πανεπιστημίου ενώ υπάρχει και σύνδεσμος για συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις.
Για περισσότερη υποστήριξη μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο του ΑΠΚΥ στο +357 22411600 ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected].