Τα δύσκολα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, φέτος, παρέσυραν πτωτικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία τις βάσεις εισαγωγής.
Μάλιστα σχεδόν το ένα στα τρία τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχει βάση εισαγωγής κάτω από 10.
Συγκεκριμένα, από τα περίπου 450 τμήματα, τα 119 έχουν βάση εισαγωγής κάτω από 10, ενώ πέρυσι αντίστοιχη βάση εισαγωγής είχαν μόνο 81 τμήματα, όταν μάλιστα ο συνολικός αριθμός των τμημάτων ήταν περί τα 520 (φέτος μεσολάβησε το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων).
Στον αντίποδα, 26 τμήματα έχουν εισακτέους με πάνω από 18.000 μόρια (το 5,75% του συνόλου των τμημάτων από 8% πέρυσι).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η βάση δεν είχε επανέλθει στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος είχε δηλώσει ότι θα μελετηθούν πρώτα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά» και κατόπιν θα επανεξετασθεί η επαναφορά του μέτρου.
Σύμφωνα πάντως με τα σχετικά στοιχεία φέτος αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά τμήματα ή γενικού προσανατολισμού (π.χ. Νομική Σχολή, Οικονομικών Επιστημών), ενώ οι βάσεις σε σχολές με επαγγελματική διέξοδο τον διορισμό στο Δημόσιο (π.χ. Παιδαγωγικά) καταβαραθρώθηκαν.
Επίσης, κραταιές είναι οι αστυνομικές και οι στρατιωτικές σχολές, ενώ αυξήθηκαν οι βάσεις στις Γερμανικές και Αγγλικές Φιλολογίες και στα τμήματα διεθνούς προσανατολισμού.