Συνεχίζεται για 12η μέρα η μάχη με τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο. Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται σε Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά, Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις, ενώ στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς δεν κινδυνεύει, οι άνεμοι ωστόσο είναι νοτιοδυτικοί και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς τα βόρεια του νομού.
Η επόμενη μέρα για τις περιοχές που έγιναν στάχτη από τις φωτιές και ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την προστασία των δασών, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναδασωτέες κηρύσσονται άμεσα οι περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας, ενώ ειδική φροντίδα προβλέπεται για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν.
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης δημοσίευσε εικόνες από το πριν και μετά της τεράστιας φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς. Τα καταπράσινο φυσικό τοπίο έγινε… μαύρο.
Άμεσα ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, με προτεραιότητα να δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.
Η κυβέρνηση προχωρά στην αγορά UAV Drones (τέσσερις διαφορετικοί τύποι) για εναέρια επιτήρηση, η παράδοση των οποίων θα αρχίσει από το 2024. Ειδικότερα, 4 drones «σταθερής πτέρυγας», 17 drones προσδεδεμένα σε οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, 80 drones ειδικών αναγκών και 13 drones επί Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ).
Επιπλέον, θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες στα δάση, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Αnti Nero 3, το οποίο περιλαμβάνει κονδύλια για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και θα δημιουργηθεί πλατφόρμα ελέγχου τοπικής αυτοδιοίκησης.
Βίντεο με την εικόνα του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου από το ύψωμα Κάψαλο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά…