Το επάγγελμα του διαρρήκτη είναι… αγχωτικό: κανείς τους δεν θέλει να περνά πολλή ώρα σε έναν άγνωστο χώρο με τον κίνδυνο να γίνει αντιληπτός και να βρεθεί αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις των πράξεών του. Γι’ αυτό και οι διαρρήκτες έχουν κατά βάση συγκεκριμένη μέθοδο για να ψάχνουν γρήγορα ένα σπίτι και να πάρουν όσο περισσότερα και πολυτιμότερα αντικείμενα βρουν. Επίσης, έχουν συγκεκριμένα μέρη στα οποία ψάχνουν πρώτα – είναι τα μέρη όπου (ενστικτωδώς μάλλον) φυλάμε τα πολύτιμα αντικείμενά μας. Και εδώ είναι ένα σημείο στο οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε την ασφάλειά μας με το να σκεφτούμε… ανορθολογικά. Δηλαδή με το να κρύψουμε πολύτιμα αντικείμενα σε μέρη που δεν είναι προφανείς κρυψώνες!

  1. Αν έχετε λίγα βιβλία στο σπίτι σας, μάλλον θα είναι για διακόσμηση ή θα προτιμάτε να διαβάζετε από κάποιο ηλεκτρονικό gadget. Αν, όμως, η βιβλιοθήκη σας είναι μεγάλη, τότε έχετε μία ιδανική κρυψώνα για πολύτιμα αντικείμενα. Μια σειρά βιβλίων που είναι λίγο πιο μπροστά και αφήνει χώρο πίσω της ή κάποιο βιβλίο που είναι «κούφιο» είναι ένα μέρος που δεν θα κοιτάξουν οι διαρρήκτες, δεν θα χάσουν τον χρόνο τους σωριάζοντας βιβλία και ψάχνοντάς τα ένα-ένα. Σημειώστε ότι υπάρχουν πολλά κουτιά ασφαλείας που μοιάζουν με βιβλία.
  2. Ακολουθεί μια… ρετρό επιλογή: άδειες συσκευασίες από cds ή (ακόμα καλύτερα) βιντεοκασέτες! Κανείς πια δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά. Έτσι, αν έχετε μια συλλογή από ταινίες που έχετε κρατήσει για συναισθηματικούς λόγους, αξιοποιήστε μια θήκη για να κρύψετε χρήματα ή μικρά κοσμήματα.
  3. Δοχεία στο ντουλάπι της κουζίνας, κάτω από το νεροχύτη και στο μπάνιο, κουτιά, συσκευασίες από τρόφιμα, οτιδήποτε ανάλογο. Και εδώ σημειώστε ότι πολλά κουτιά ασφαλείας μοιάζουν με συσκευασίες προϊόντων!
  4. Μια πιο… δυσάρεστη επιλογή είναι ο κάδος των σκουπιδιών σας. Το κενό κάτω από τη σακούλα προσφέρεται μια χαρά για να αφήσετε κάποιο άλλο κουτί με πολύτιμα αντικείμενα.
  5. Τυλίξτε χρήματα, έγγραφα ή κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε τα στην κατάψυξη! Μάλιστα, αυτό είναι μια καλή και ασφαλής κρυψώνα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
  6. Αγοράστε και εγκαταστήστε (αν ο χώρος σας προσφέρει τη δυνατότητα) χρηματοκιβώτιο. Το μέρος είναι… μάλλον προφανές, αλλά ο χρόνος που θα χρειαστεί ένας διαρρήκτης για να το παραβιάσει είναι πολύς και ο τρόπος θορυβώδης. Επιπλέον, υπάρχουν τρόποι για να καμουφλάρετε το χρηματοκιβώτιό σας και να του κάνετε τη δουλειά πιο δύσκολη.
  7. Μέσα σε κάποια γλάστρα εσωτερικού χώρου – με τον ίδιο τρόπο όπως στον κάδο απορριμμάτων. Μπορείτε να κρατήσετε πιο ψηλά το χώμα χρησιμοποιώντας πλαστική σακούλα (που θα φροντίσετε να μην εξέχει) και να κρύψετε αντικείμενα στον χώρο από κάτω. Βεβαιωθείτε, πάντως, ότι τα αντικείμενα που κρύβετε είναι επίσης τυλιγμένα με αδιάβροχη συσκευασία.
  8. Αν έχετε κάποια χαλασμένη πρίζα ή που δεν χρησιμοποιείτε, ξεβιδώστε τη και βάλτε τα πολύτιμά σας αντικείμενα εκεί. Η επιλογή αυτή οπωσδήποτε χρειάζεται μεγάλη προσοχή – βεβαιωθείτε ότι δεν παρεμποδίζεται κάποια ηλεκτρική καλωδίωση.
  9. Μέσα σε κοίλα ή αφαιρούμενα εξαρτήματα επίπλων (π.χ. πόρτα ντουλάπας) ή πίσω από έπιπλα που είναι στερεωμένα στον τοίχο (πάλι η βιβλιοθήκη είναι το καλύτερο μέρος).
  10. Στην αποθήκη σας ή στο γκαράζ, μέσα σε κούτες με παραπλανητικές επιγραφές. Για παράδειγμα, ένα χαρτόκουτο που γράφει «χριστουγεννιάτικα στολίδια» δεν είναι δελεαστικός στόχος για έναν διαρρήκτη (εκτός ίσως αν πλησιάζουν Χριστούγεννα!). Και, φυσικά, όσες περισσότερες οι αποθηκευμένες κούτες, τόσο περισσότεροι κρυψώνες.

Διαβάστε σχετικά: Τα αγαπημένα… τρόπαια των διαρρηκτών