Οι ελπίδες λιγοστεύουν, διαμήνυσε το πρωί της Πέμπτης (15/6) σε συνέντευξή του ο διευθυντής της 10ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, Κώστας Κατσαρός και περιέγραψε τις πρώτες στιγμές που οι διασωθέντες από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Μιλώντας στο MEGA και την «Κοινωνία Ώρα Mega» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη ο Κώστας Κατσαρός τόνισε πως «ο πανικός και το σοκ ήταν αποτυπωμένα στα πρόσωπα των διασωθέντων» ενώ σημείωσε πως η επικοινωνία μεταξύ μεταναστών και διασωστών ήταν δύσκολη.

«Λάβαμε την πρώτη κλήση για να παραλάβουμε τέσσερις διασωθέντες που προσήλθαν με το Super Puma στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Κατόπιν, οι διασωθέντες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας ήταν 100 άτομα, όλοι άνδρες» ανέφερε.

«Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι. Δεν μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα. Είχαμε μεταφραστή, γιατί πολλοί από αυτούς δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα και η επικοινωνία μαζί τους ήταν δύσκολη για να μας περιγράψουν όσο μπορούσαν την κατάσταση για να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες», δήλωσε ο διευθυντής της 10ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ.

Ο Κώστας Κατσαρός παράλληλα αναφέρθηκε στην αγωνία των διασωθέντων για τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί λέγοντας: «Ένα άτομο μου έπιασε το χέρι και μου είπε «περιμένω την οικογένειά μου ήταν μέσα στο πλοίο… Ένα δεύτερο άτομο με ρώτησε για τη γυναίκα του, τίποτα άλλο».

«Από χθες δεν έχουμε δει κανέναν διασωθέντα κι αυτό μας ανησυχεί»

Στην εκπομπή του Mega μίλησε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος επισημαίνοντας: «Χθες υπήρχε μία τεράστια κινητικότητα, μία συνεργασία των φορέων. Τόσα πολλά ασθενοφόρα δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στην Καλαμάτα. Τελικά, δυστυχώς, δεν χρειάστηκε, διότι οι πληροφορίες μας λένε για 700 άτομα περίπου πάνω στο αλιευτικό, όμως μόνο 104 κατέβηκαν. Από τότε δεν έχουμε δει κανέναν διασωθέντα κι αυτό μας ανησυχεί».

Ο δήμαρχος της πόλης τόνισε πως οι μαρτυρίες των διασωθέντων που αναφέρουν ότι στο αλιευτικό βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά επιβεβαιώνονται, καθώς ταυτοποιήθηκε η σορός μίας γυναίκας.