Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του Μεσογειακού Χωριού επιβεβαιώνονται πλήρως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «δεν αρκεί απλώς να μείνουμε σε μια γωνιά και να κλαίμε τη μοίρα μας εξαιτίας της αδυναμίας χρηματοδότησης του Μεσογειακού Χωριού. Η τοπική κοινωνία δεν πρέπει μόνο να διεκδικεί για ζητήματα που δεν έχουν, με βάση τη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, τη δυνατότητα υλοποίησης, αλλά πρέπει να είναι πανέτοιμη να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις, ιδίως όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος της μεταφοράς των Μεσογειακών Αγώνων στην Αθήνα».
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια το εναλλακτικό σχέδιο, το περίφημο plan B, για το Μεσογειακό Χωριό, πρέπει τώρα να προταθεί με έναν ενιαίο και συγκροτημένο τρόπο από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τους πολιτικούς εκπροσώπους της Μαγνησίας και της Λάρισας, έτσι ώστε να μη θρηνούμε και άλλες χαμένες ευκαιρίες στη συνέχεια, αφού ήδη αθηνοκεντρικοί κύκλοι απεργάζονται σενάρια για τη μεταφορά των Μεσογειακών Αγώνων στο Λεκανοπέδιο, έχοντας ως πρόσχημα την αδυναμία φιλοξενίας των αθλητών.
«Τώρα λοιπόν είναι ανάγκη να καταθέσουμε μία τεκμηριωμένη πρόταση, όπως αντιστοίχως καταθέσαμε για τα έργα του κωπηλατοδρομίου και του σκοπευτηρίου μακρών αποστάσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε συνθήκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας των αθλητών και των αποστολών προκειμένου να παραμείνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες στον τόπο μας» τόνισε.
Η πρόταση των ξενοδόχων σε συνδυασμό με την προοπτική της αξιοποίησης των δύο ή και περισσότερων κρουαζιερόπλοιων για τη δημιουργία ενός πλωτού Μεσογειακού Χωριού προβάλλει πλέον ως η πιο εφικτή λύση, ώστε να παραμείνουν οι αγώνες στη Μαγνησία, αναφέρει ο νομάρχης και επεξηγεί: «Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει από τώρα να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υλοποίηση όλων των σχετικών έργων στο λιμάνι του Βόλου (διαμόρφωση λιμενικών εγκαταστάσεων για τον ελλιμενισμό δύο τουλάχιστον κρουαζιερόπλοιων κατά τα προβλεπόμενα στο master plan του ΟΛΒ.
Συνολικά, αν υποθέσουμε ότι η ναύλωση κρουαζιερόπλοιου δε μπορεί να υπερβαίνει σύμφωνα με τις αρχικές προσεγγίσεις το ποσό των 17 με 18 εκατ. ευρώ και η διαμόρφωση των λιμενικών εγκαταστάσεων προϋποθέτει μία δημόσια επένδυση της τάξης των 5 έως 6 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιοχής γύρω από το πλωτό Μεσογειακό Χωριό το οποίο προϋποθέτει άλλη μια επένδυση της τάξης των 4 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται έτσι ένας πρώτος εφικτός προϋπολογισμός για τη διάσωση των Μεσογειακών Αγώνων.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν βεβαίως και οι εισροές από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα επιχειρησιακά προγράμματα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της περιοχής.
Μόνη σωτηρία για τους Μεσογειακούς Αγώνες είναι η αποδοχή αυτής της πρότασης, στην οποία πρέπει να συναινέσουν όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για μία ενιαία πρόταση των ξενοδόχων, του Οργανισμού Λιμένος, της Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, των δύο Δήμων της περιοχής καθώς επίσης και του νέου θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας», σημείωνε με νόημα χθες ο κ. Παπατόλιας.
Πηγή: taxydromos.gr