Με εκτενές άρθρο η βρετανική Guardian εξαπολύει πυρά για την κατάσταση στη Μύκονο με αφορμή τον ξυλοδαρμό του Μανώλη Ψαρρού, μια υπόθεση που αναβαθμίστηκε για τις αρχές σε κακουργηματική σωματική βλάβη. «Βία στη Ελλάδα εν μέσω προσπαθειών διατήρησης της αρχαίας κληρονομιάς της Μυκόνου», είναι το τίτλος του άρθρου, το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια Helena Smith.
Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, το οποίο ήταν και στα πιο δημοφιλή της ιστοσελίδας του Guardian, περιγράφεται το χρονικό της επίθεσης και αναδεικνύονται μια σειρά από παρατυπίες, αλλά και η ανομία που επικρατεί στο νησί των ανέμων. Στο άρθρο γίνεται λόγος για «κράτος εν κράτει».
Όπως γράφει οι έρευνες της αστυνομίας επικεντρώνονται στη Μύκονο «όπου μια οικοδομική φρενίτιδα έβαλε την αρχαιολογική υπηρεσία, στην οποία έχει ανατεθεί η προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, σε εμπόλεμη σχέση με τους κατασκευαστές».
«Τα πάντα σχετικά με αυτή την επίθεση είναι ενδεικτικά του πόσο εκτός ελέγχου έχει γίνει η κατάσταση στη Μύκονο», δηλώνει η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και προσθέτει:
«Είναι σαφές, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα, ότι πρόκειται για μαφιόζικο χτύπημα που εκτελέστηκε από ανθρώπους που ακολουθούσαν τον Μανώλη από τη δουλειά του. Αφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και είχε στόχο να σπείρει τον φόβο στις καρδιές των αρχαιολόγων».
Ενίσχυση της αστυνόμευσης στο νησί του ανέμου
Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα του Guardian, με την ανομία που επικρατεί στη Μύκονο φαίνεται να συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι τοπικές αρχές. Εξάλλου πριν από μερικές ημέρες αποφασίστηκε η αποστολή επιπλέον αστυνομικών στο νησί για να ενισχυθεί η αστυνόμευση. Στη σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και με τη συμμετοχή ανώτερων υπουργών, αξιωματούχοι περιέγραφαν ανοιχτά τη Μύκονο ως «κράτος εν κράτει».
Το βρετανικό μέσο αναφέρει πως ο ξυλοδαρμός του κ. Ψαρρού αναδεικνύει μια πιο σκοτεινή πλευρά του νησιού που έχει καταληφθεί από συμφέροντα που «θέλουν να δουν το νησί σε μία “ζώνη του λυκόφωτος”, πέρα από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και το μακρύ χέρι του νόμου».
«Οι ανθεκτικοί αρχαιολόγοι είναι το τελευταίο ανάχωμα ενάντια στις καταστροφές που συνδέονται όλο και περισσότερο με τον τουρισμό», αναφέρει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «με τη βιομηχανία του τουρισμού να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ και να είναι μακράν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, είναι μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης, που διασφαλίζει την αναγνώριση της ανάγκης για επισκέπτες με τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς που τους προσελκύει στη χώρα».
«Mε την Ελλάδα να προετοιμάζεται για άλλη μια σεζόν ρεκόρ – πέρυσι η Μύκονος ήταν το τρίτο μέρος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο – οι ανησυχίες των αρχαιολόγων θα “πέσουν θύμα” της γραφειοκρατίας και φυσικά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους επενδυτές». Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν οι ντόπιοι, τα όποια πρόστιμα επιβάλλονται σε παραβάτες για την οικοδόμηση, βιλών, ξενοδοχείων ή καταστημάτων διασκέδασης «δεν συγκρίνονται» με τα κέρδη που θα αποκομίσουν.
Κινητοποιήσεις από τους αρχαιολόγους
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά την επέκταση της αστυνομικής και εισαγγελικής έρευνας στις υποθέσεις που χειριζόταν ο Μανώλης Ψαρρός και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους. Παράλληλα οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις στη Μύκονο ζητώντας να προχωρήσει η κυβέρνηση «σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την προστασία όλων των εργαζομένων απέναντι σε κάθε περίπτωση άσκησης πιέσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων, να σταματήσουν οι πολιτικές πιέσεις στους υπαλλήλους» και «να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να γκρεμιστούν όλες οι βεβαιωμένες αυθαίρετες κατασκευές στη Μύκονο και σε άλλα νησιά».
«Ήρθαμε στη Μύκονο για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι δεν φοβόμαστε» τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, από το νησί των ανέμων, κάνοντας λόγο για νέα περιστατικά και απειλές. «Θα κάνουμε μια σειρά με συναντήσεις με φορείς και θα ζητήσουμε από όλους να όχι απλά να καταδικάσουν την επίθεση αλλά να απομονώσουν στοίχεια τα οποία δρουν στη Μύκονο με μαφιόζικο τρόπο» πρόσθεσε. Ερωτηθείσα για την αναβάθμιση του ξυλοδαρμού σε κακούργημα, είπε ότι «μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη γιατί θα ανοίξουν τηλέφωνα».