Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ως συντονίστρια του προγράμματος «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ  στην εκπομπή “ΣΗΜΕΡΑ” με τους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Συζητήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, την καμπάνια “Ένα στα Πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων και τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Στηρίζουμε την αναδοχή για να αποφύγουμε την ιδρυματοποίηση των παιδιών. Έχει αποδειχθεί ότι περίπου 85% των παιδιών που θα τοποθετηθούν σε ένα ίδρυμα, ακόμη και στο καλύτερο, την πρώτη εβδομάδα, τον πρώτο μήνα, θα ξαναθυματοποιηθεί σωματικά από τα άλλα παιδιά και γύρω στο 25-30% θα κακοποιηθεί σεξουαλικά από τα     άλλα παιδιά. 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων εισάγει 11 νέες πολιτικές και οργανώνει στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών δεκάδες μέτρα.

Περιλαμβάνει πέντε οριζόντιες διυπουργικές και έξι επιμέρους πολιτικές, που αφορούν το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά ή χειρίζονται αρμοδίως περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. 

Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση εννιά φορές στις δέκα γίνεται από άτομα του οικείου περιβάλλοντος ή του κύκλου εμπιστοσύνης των παιδιών.