Τραύμα στο τραύμα χαρακτήρισε τις διαδικασίες που περνάει η 12χρονη στον Κολωνό, η οποία καλείται να αναγνωρίσει τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην κακοποίησή της, η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη.

«Προβληματίζομαι ειλικρινά γιατί βλέπουμε μια μητέρα που πρώτο μέλημά της είναι να δηλώσει την αθωότητά της και δεν έχει τρομοκρατηθεί από το πολύ βαθύ τραύμα και την κατεστραμμένη ψυχή που έχει δημιουργηθεί στην κόρη της. Είναι τρομακτικό λίγο, πώς μπορεί και συγκροτεί τη σκέψη της», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχει σημασία να καταλάβουμε πόσο πολύ μόνο του ήταν αυτό το κορίτσι, όσο σημαντικό είναι για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ή οικονομικές δυσκολίες, να υπάρξουν κατάλληλες δομές όπου θα ζητήσουν βοήθεια και να μην υπάρχουν παράπλευρες βοήθειες, οι οποίες να μην έχουν καμία ουσιαστική νομιμότητα».

Πώς αντιδρούν τα κακοποιημένα παιδιά

Μιλώντας για την εμπειρία της με παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά, όπου οι ρόλοι παιδιών και γονέων έχουν αντιστραφεί, χαρακτήρισε εντυπωσιακό τον τρόπο που αντιδρούν οι ανήλικοι. «Ήταν εντυπωσιακό ότι αν κάποιος από την υπηρεσία ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, να πει το παραμικρό, να αφήσει την παραμικρή υποψία για αμέλεια ή για κακή γονεϊκότητα, τα παιδιά ορμούσαν, θέλανε να προστατέψουν τους γονείς τους».

Και συνέχισε: «Είχαν τέτοια πολύ μεγάλη ανάγκη να νιώσουν ότι επί της ουσίας μπορεί η μαμά ή ο μπαμπάς, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν την απόλυτη ικανότητα να μας φροντίσουν αλλά δεν επέτρεπαν να ειπωθεί η παραμικρή κουβέντα για τους γονείς. Τα παιδιά, ειδικά σε αυτή την αναπτυξιακή φάση, πριν μπουν στην εφηβεία, έχουν ανάγκη να αισθανθούν ότι οι γονείς είναι εκεί, τα αγαπούν και τα προστατεύουν» πρόσθεσε η κλινική ψυχολόγος.