Απορρίπτουν οι πρυτάνεις τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύνοδό τους στο Λαύριο.

Οι πρυτάνεις εκφράζουν την προσήλωσή τους στη διατήρηση, τον σεβασμό και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην κατοχύρωση της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

«Η Σύνοδος θεωρεί ότι οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση πρέπει να διαπνέονται από δυο βασικές αρχές, όπως αυτές ορίζονται στο αρ. 16 του Συντάγματος», τονίζεται στο ψήφισμα: «Πρώτον τον σεβασμό και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Η χρηματοδότηση και ο έλεγχος νομιμότητας παραμένουν ουσιαστικές υποχρεώσεις του Κράτους. Δεύτερον την κατοχύρωση της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ: Η Διοίκηση των Ιδρυμάτων πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από αιρετά Πανεπιστημιακά όργανα».

Στις Συνθήκες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος θεωρεί ότι «το κείμενο διαβούλευσης δεν αποτελεί βάση διαλόγου για τα Πανεπιστήμια» και καλεί «το υπουργείο να αποσύρει τις προτάσεις του που ανατρέπουν θεμελιώδη χαρακτηριστικά του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων». Εκτιμά επίσης πως «δεν υπάρχει σήμερα πολιτική εγγύηση του διαλόγου, στον βαθμό που συνεχίζονται εντεινόμενες η κατασυκοφάντηση των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων, οι επεμβάσεις στη διοικητική αυτοτέλειά τους και η εφαρμογή μέτρων οικονομικής ασφυξίας, ιδιαίτερα σε σχέση με θέματα τακτικά προϋπολογισμού, προσλήψεων προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας».

«Βασικές αρχές του διαλόγου είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας
εκπαίδευσης, που διασφαλίζεται με την παραμονή της κρατικής
χρηματοδότησης και του ελέγχου νομιμότητας των ιδρυμάτων στο κράτος,
καθώς και η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων, που
διασφαλίζεται όταν οι πανεπιστημιακές αρχές εκλέγονται, αλλά και
προέρχονται, από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Βασική
προϋπόθεση ενός ουσιαστικού διαλόγου για το μέλλον των πανεπιστημίων
είναι το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τον πόλεμο φθοράς σε βάρος των
πανεπιστημίων προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για
μία συζήτηση που θα οδηγήσει τα πανεπιστήμια σε μία νέα εποχή», τόνισε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλος.