Βράχοι αποκολλήθηκαν στον κόλπο του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο λίγη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση στα 5,4 Ρίχτερ -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο– που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου – Κεφαλονιάς. Από τη δόνηση, αποκολλήθηκαν μεγάλα κομμάτια βράχων, από το βουνό, και έπεσαν στη θάλασσα, χωρίς ευτυχώς να υποστούν ζημιές παραπλέοντα σκάφη.
Το Λιμεναρχείο Ζακύνθου απαγόρευσε την αποβίβαση επισκεπτών στην παραλία αλλά και την πρόσβαση των τουριστών στην περιοχή πάνω από τη διάσημη παραλία υπό το φόβο νέων κατολισθήσεων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου με τη συμμετοχή του Διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, και του Δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, με αντικείμενο την επικαιροποίηση των μέτρων ασφαλείας στην παραλία του Ναυαγίου.
Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η εκ νέου σύσταση για αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης των επισκεπτών μόνο στις επιτρεπόμενες ζώνες που έχουν καθοριστεί στη σχετική επιστημονική μελέτη με παράλληλη τήρηση του ανώτατου αριθμού επισκεπτών, έτσι ώστε οι λουόμενοι να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τα πρανή (βράχοι).
Αναμένονται οι αποφάσεις των συναρμόδιων Αρχών και της Πολιτικής Προστασίας για την επικαιροποίηση των μέτρων με στόχο την ασφάλεια των επισκεπτών.
Σημειώνεται πως πριν από λίγες μέρες για τέτοιου είδους φαινόμενα είχε προειδοποιήσει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Η δόνηση σημειώθηκε σήμερα σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 332 χιλιόμετρα δυτικά των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 57 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Ληξουρίου και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ.
Από την πλευρά του το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο μετράει τον σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ.
Ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδύλης μίλησε στο Newsbeast και τόνισε πως γενικότερα στην περιοχή των νησιών του Ιουνίου παρατηρείται υψηλή σεισμικότητα. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ ανέφερε: «Θα περιμένουμε να δούμε εάν πρόκειται για μία γενικότερη διέγερση ή για μεμονωμένο γεγονός».
«Το μέγεθος του σεισμού σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ήταν 5,4 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ και έγινε στις 10:36 ώρα Ελλάδος. Το επίκεντρό του εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο» τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι «είναι μια περιοχή στην οποία υπάρχει ένα ρήγμα μεγάλο δυτικά της Κεφαλονιάς, στο νότιο τμήμα είχαμε τον σεισμό και είναι το σημείο που βυθίζεται η πλάκα».
Εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε μετανάστευση επικέντρων στο ρήγμα του Ληξουρίου» εκτιμώντας ότι «το φαινόμενο θα λήξει εδώ με κάποιον αριθμό μετασεισμών που δεν θα γίνονται αισθητοί καθώς θα σημειώνονται στη θάλασσα» πρόσθεσε.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του σήμερα στο Facebook σημείωσε ότι «πρακτικά δεν υπάρχει κίνδυνος με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για το αν ήταν ο κύριος σεισμός».
«Δεν έχει αναφερθεί κάτι για ζημιές. Ήταν όμως ισχυρός ο σεισμός» είπε ο δήμαρχος Ληξουρίου, Γ. Κατσιβέλλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ήταν ιδιαίτερα αισθητός αλλά δεν δημιουργήθηκε θέμα, έγινε από ότι φαίνεται σε θαλάσσιο χώρο» πρόσθεσε.