Στον Κουβανό αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Γκιγιέρμο Φαρίνας απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ ενώ η ταινία
«Die Fremde» απέσπασε το κινηματογραφικό βραβείο LUX σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το πρωί στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Στην εκδήλωση κυριάρχησαν οι αναφορές στο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και την καλλιέργεια της ανεκτικότητας.
Μεταξύ των διαγωνιζόμενων ταινιών ήταν και η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που παρακολούθησαν μαθητές από πολλά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, καθώς και φοιτητές από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά, προβλήθηκε η ελληνική διαγωνιζόμενη ταινία ως υπόδειγμα ταινίας που καλλιεργεί την ανεκτικότητα απέναντι στον ξένο, τον μετανάστη, καθώς και 3λεπτα βίντεο για τα βραβεία Ζαχάρωφ και LUX.
Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος στην ταινία της Φαιό Αλαντάγκ, η οποία πραγματεύεται το πρόβλημα των «εγκλημάτων τιμής» παρουσιάζοντας το οικογενειακό δράμα μίας τουρκικής οικογένειας στη Γερμανία.
Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται από το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όσους αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπως υπενθύμισε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο πρώτος που βραβεύθηκε ήταν ο Νέλσων Μαντέλα. Είναι, εξάλλου, η τρίτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το βραβείο Ζαχάρωφ σε Κουβανό αντικαθεστωτικό, ή οργάνωση.
Η τελετή απονομής του βραβείου στον Γκιγιέρμο Φαρίνας θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, καθώς ο Δεκέμβριος συνδυάζεται με τον μήνα, που τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν την ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου) και φέτος συμπίπτει και με την 60η επέτειο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το κινηματογραφικό, εξάλλου, βραβείο LUX απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2007 σε ταινίες που αφορούν θέματα των θεμελιωδών αξιών της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, αποκαλύπτουν την πολυμορφία της Ευρώπης και συνεισφέρουν στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.