«Καρπούς» φαίνεται πως αποδίδει η εγκατάσταση του κλιμακίου της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex στον Έβρο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Έβρου, καταγράφηκε πτώση κατά 50% στην εισροή λαθρομεταναστών στη ζώνη ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.

Αντίθετα, στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, παρατηρήθηκε αύξηση στην είσοδο μεταναστών κατά 20%.

Στον Έβρο επιχειρούν σήμερα 300 ευρωπαίοι αστυνομικοί, η πλειοψηφία των οποίων δρα στο βόρειο τμήμα του νομού (περιοχή ευθύνης Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας) κι οι υπόλοιποι στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης.

Η πλειονότητα των παράνομων αλλοδαπών που περνούν από την Τουρκία στη χώρα μας, κρατούνται προσωρινά στον Ειδικό Χώρο Παραμονής Λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, που μπορεί να φιλοξενήσει 375 άτομα. Εν τούτοις, πριν από την έλευση του κλιμακίου του Frontex, υπήρχαν περίοδοι που στο κέντρο κράτησης του Φυλακίου φιλοξενούνταν περίπου 800 άτομα. Ήταν η περίοδος, που σε μηναία βάση εισέρχονταν στον Έβρο περίπου 5.000 λαθρομετανάστες. Εδώ κι έναν μήνα, ο αριθμός έχει μειωθεί κατά 50%.