Για περίπου 50 λεπτά προσπαθούσε ο αναισθησιολόγος στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Πάτρας να επαναφέρει την Τζωρτζίνα όταν είχε πάθει ανακοπή, με τον γιατρό να παραδέχεται ότι ξέσπασε σε λυγμούς όταν η καρδιά του κοριτσιού λειτούργησε. Ο γιατρός, περιγράφει τι συνέβη κατά την ανάνηψη, ενώ ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή πληροφορήθηκε ότι ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας που είχε χάσει άλλα δύο παιδιά, λέγοντας «δεν θα σε αφήσω να φύγεις».
«Έκανα το καθήκον μου, έκανα τη δουλειά μου, θεωρώ ότι έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Ήταν μία από τις συγκλονιστικότερες στιγμές της καριέρας μου, λόγω της διάρκειας, λόγω της συγκινησιακής φόρτισης, λόγω του ότι είχαμε να κάνουμε με ένα παιδί μίας οικογένειας, ήταν το μεγαλύτερο παιδί που έφτανε και αυτό να κάνει καρδιακή ανακοπή και πέθαινε. Τουλάχιστον 45 με 50 λεπτά κράτησε η ανάνηψη», ανέφερε ο γιατρός χθες Δευτέρα (28/2) μιλώντας στην εκπομπή TLive του Alpha.
«Όταν λέμε καρδιακή ανακοπή σημαίνει ότι το άτομο αυτό πεθαίνει. Το παιδί ήταν πεθαμένο, ήταν σε καρδιακή ανακοπή. Είχε σταματήσει η καρδιά της και όλες οι ζωτικές λειτουργίες. Τα πάντα. Όταν σταματάει η καρδιά, Δεν στέλνεται αίμα στα κύτταρα, οπουδήποτε, και επέρχεται θάνατος», εξηγεί ο γιατρός.
«Δεν είχε ενδείξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή ότι υπήρχε καρδιολογικό πρόβλημα»
«Αν το περιστατικό συμβεί μέσα σε νοσοκομείο, έχουμε μαρτυρίες ότι πριν από κάποια λεπτά ήταν καλά, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ανάνηψη και να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο. Ειδικά σε ένα παιδί. Γιατί τα παιδιά έχουν όργανα που είναι πιο ανθεκτικά, πιο υγιή, το παλεύουμε περισσότερο. Δεν είχε ενδείξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή ότι υπήρχε καρδιολογικό πρόβλημα στο παιδί» προσθέτει.
«Σε τόσα χρόνια πορείας δεν μου έχει συμβεί τόσος χρόνος ανάνηψης σε άλλο παιδί. Για 45 με 50 λεπτά κάναμε προσπάθειες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στο παιδί οι οποίες φάνηκαν να αποδίδουν. Στα 50 λεπτά περίπου το παιδί άρχισε να έχει ζωτικά σημεία».
Σχολιάζοντας τη φράση που είπε «δεν θα σε αφήσω να φύγεις», ανέφερε ότι πρόκειται για αυθόρμητες αντιδράσεις, ανθρώπινες. «Μετά έκλαιγα και με λυγμούς, όταν είδαμε το παιδί να παίρνει μπροστά η καρδούλα της, εγώ δεν έχω κλάψει ούτε για συγγενικά πρόσωπα» τόνισε ο αναισθησιολόγος.
Οι διαφορές ανάμεσα στις καταθέσεις της μητέρας και των επίσημων εγγράφων
Στο μεταξύ στο μικροσκόπιο της αστυνομίας, βρίσκονται οι καταθέσεις της μητέρας των τριών κοριτσιών καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Πελοπόννησος, υπάρχουν διαφορές με τα ιατρικά έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους.
Για την Μαλένα για παράδειγμα, η μητέρα είχε καταθέσει ότι η 3,5 ετών κόρη της κατέληξε στις 16.40 το απόγευμα της 13ης Απριλίου 2019 ενώ εκείνη κοιμόταν δίπλα της: «Της μίλησα, της φώναξα Μαλένα, Μαλένα, της πήρα από τα χέρια τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών, να τις φωνάξω. Δεν τις βρήκα, πήγα στο δωμάτιο των ιατρών και πάλι δεν βρήκα κανέναν. Σε κάποιο δωμάτιο άκουσα φωνές και έτρεξα… Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη… Μετά από 10 λεπτά έφτασαν οι γιατροί της ΜΕΘ και με έβγαλαν από το δωμάτιο…», αναφέρει στην επίσημη κατάθεσή της.
Ωστόσο στα επίσημα έγγραφα της δικογραφίας, που σχηματίσθηκε και κατέληξε ότι δεν υπήρξε ιατρική αμέλεια των ειδικών επιστημόνων του νοσοκομείου, παρατίθεται μια άλλη αλήθεια. Οι πληροφορίες μέσα από το «Παίδων» αναφέρουν πως ενώ η μητέρα μιλά για ώρα θανάτου 16.40, το ιατρικό προσωπικό υποστηρίζει πως ενημερώθηκε από τη μητέρα στις 17.15, δηλαδή 35 λεπτά αργότερα. «Έλαβε έκκληση από τη μητέρα του κοριτσιού ότι το κορίτσι είναι ‘’μπλε’’ και ότι ‘’χτυπάει’’ η αντλία. Έγινε άμεση εκτίμηση. Το παιδί βρέθηκε στο κρεβάτι σε πλάγια θέση! Χωρίς σφυγμό, με μυδρίαση, υποτονία άκρων και ψυχρό…». Μάλιστα έγινε αμέσως ΚΑΡΠΑ και εκλήθη η ΜΕΘ για υποστήριξη.
Ερωτήματα για την ώρα θανάτου της Ίριδας
Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε η τοπική εφημερίδα, ένα μεγάλο ερωτηματικό ανακύπτει και για την ακριβή ώρα θανάτου της μικρής Ίριδας, η οποία κατέληξε μέσα στο σπίτι της. Σε αρχικές δηλώσεις της η θεία του κοριτσιού, Δήμητρα, η οποία και φέρεται να την εντόπισε, ανέφερε ότι τη βρήκε νεκρή στις 10.30 το πρωί. Το γεγονός αυτό διαψεύδεται από την κλήση στο ΕΚΑΒ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11.37.
Η θεία την επομένη της αποκάλυψης δήλωσε πως ίσως να έκανε λάθος. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν από τη στιγμή που ξύπνησαν και οι δύο αδελφές στις 10.30 να πήγαν να δουν τι κάνει το μωρό στις 11.30.
Στον θάνατο της Τζωρτζίνας επικεντρώνεται το Ανθρωποκτονιών
Στην Τζωρτζίνα τα πρώτα προβλήματα υγείας της εμφανίστηκαν τον Απρίλιο του 2021, όταν εισήχθη για εξετάσεις στο Καραμανδάνειο – Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών με σπασμούς. Τότε, όπως αναφέρουν ιατροί, υπήρξαν πλήρεις εξετάσεις στην εννιάχρονη χωρίς να καταδείξουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Όμως αιφνιδιαστικά και ενώ πάλι το κορίτσι ήταν στον θάλαμό του, χωρίς παρουσία ιατρών και νοσηλευτών (στο πλευρό του ήταν η μητέρα του), φέρεται να έπαθε ανακοπή για άγνωστο λόγο.
Το κορίτσι, για το οποίο δόθηκε η εντύπωση ότι είχε αποβιώσει, συνήλθε, αλλά είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Μερικούς μήνες μετά όμως απεβίωσε. Στον θάνατο της 9χρονης επικεντρώνονται οι αναλυτές του «Ανθρωποκτονιών», ενώ κύριο κομμάτι των ερευνών αποτελούν τα τελευταία 60 λεπτά της ζωής της.