«Εάν έχουμε πέσει στα βράχια και τα ταμειακά διαθέσιμα θα δώσουμε, αλλά και τους μισθούς μας. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το πολιτικό προσωπικό. Όμως σήμερα, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος -αφού ούτε μας ρώτησαν, ούτε μας λένε ότι πάμε στα βράχια- η κυβέρνηση μπορεί με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να τα πάρει κατευθείαν από τα ταμεία». Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, μετά τη λήξη του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Ο κ.Πατούλης, ερωτηθείς για τη διάθεση των ταμειακών διαθεσίμων, συμπλήρωσε πως «μας αφαιρούνται συνέχεια πόροι και με το να ζητούν και το τελευταίο υπόλειμμα, το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να καταρρεύσει και ο τελευταίος πυλώνας της χώρας που είναι η Αυτοδιοίκηση».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε και για τις δημοτικές αρχές, που αποφάσισαν να ανοίξουν λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδας και να καταθέσουν τα αποθεματικά, χωρίς να περιμένουν την απόφαση του συνεδρίου.
«Θεωρώ πως αυτοί οι Δήμοι ήταν ελάχιστοι. Ο καθένας, όμως, αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εύχομαι τα χρήματα που έδωσαν να τα ξαναφέρουν πίσω στους Δήμους τους» είπελ
Όσο για τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου, που ολοκληρώθηκαν στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις προτάσεις που ακούστηκαν. «Κατεγράφησαν οι απόψεις και σήμερα είμαστε πιο ενισχυμένοι, ως μια πολιτική αυτοδιοικητική πρόταση που θα τεθεί υπόψη όλων των αρμοδίων» ανέφερε.
Σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως «θα πρέπει να ενισχυθούν οι Δήμοι στο αυτοδιοίκητο τους, να είναι αυτάρκεις στα οικονομικά τους και φυσικά, όταν πρόκειται για θεσμικές αλλαγές, η νομοθετική εξουσία πρέπει να συζητά με την Αυτοδιοίκηση. Από ‘κει και πέρα υπάρχουν το μεταναστευτικό, τα κοινωνικά ζητήματα, η παιδεία και η υγεία. Είναι πολλά για τα οποία πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας».
Επιπλέον, μίλησε για μια «νέα εποχή και μια νέα σελίδα, όπου ο α’ και β’ βαθμός της Αυτοδιοίκησης θα μπορέσει να προχωρήσει σε κοινές απόψεις και κοινές δυναμικές» και έκανε λόγο για κοινές συνεδριάσεις, ανά δίμηνο, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
«Πρέπει να ωριμάσουμε ακόμη περισσότερο. Όμως και η κεντρική εξουσία πρέπει να ωριμάσει. Δεν μπορεί να κάνει αλλαγές για εμάς, χωρίς εμάς. Γι αυτό είπαμε για ισότιμη διαδικασία συμμετοχής και συζήτησης των δύο βαθμών α’ και β’ Αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία» συμπλήρωσε.