«Εξαιρετικά υψηλή» χαρακτήρισε τη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής εξήγησε πως για να κρίνουμε πόσο πιο επικίνδυνη είναι η Όμικρον πρέπει να εξετάσουμε τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε στοιχεία αξιόπιστα μόνο για τη μεταδοτικότητα. Η μεταδοτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή» τόνισε.
Ο Γιώργος Ατσαλάκης ανέφερε πως όταν θα φτάσουμε στα 50 με 100 κρούσματα της Όμικρον, τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, θα έχουμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και σύντομα τα κρούσματα θα ξεπεράσουν και εκείνα της Delta, για τα οποία χρειάστηκαν 20 εβδομάδες.
Επίσης, ανησυχία προκαλούν τα «ορφανά» κρούσματα που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. «Δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό των κρουσμάτων θα καταλήξει σε νοσηλεία. Η ταχύτητα μετάδοσης είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα» υπογράμμισε.
«Στις 2-3 επόμενες εβδομάδες θα μπορούμε να πούμε τι πρόκειται να γίνει. Δεν πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα για να πάρουμε αποφάσεις. Αυτά που βλέπουμε είναι ήδη ανησυχητικά» συμπλήρωσε ο κ. Ατσαλάκης.
Τέλος, αναφερόμενος στα δεδομένα της Νότιας Αφρικής, είπε ότι δείχνουν πως το κύμα της Όμικρον έφτασε στην κορύφωση μετά από έναν μήνα και τόνισε ότι η Όμικρον παρακάμπτει την φυσική ανοσία και τις δύο δόσεις εμβολιασμού, ενώ η τρίτη δόση προσφέρει αρκετά υψηλό ποσοστό προστασίας.