Στοιχεία για τους δικαστές και εισαγγελικούς λειτουργούς που απολύθηκαν από την υπηρεσία τους, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς σχετική με την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών.
Όπως ειδικότερα προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του υπουργού, την τελευταία δεκαετία (2004-2014) έχουν απολυθεί, με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, 20 δικαστές και 14 εισαγγελικοί λειτουργοί.
Όσον αφορά την κατάσταση στα Διοικητικά Δικαστήρια, από το έγγραφο γίνεται γνωστό ότι την περίοδο 2005-2015 έχουν παυθεί από την υπηρεσία, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, 3 διοικητικοί δικαστές, 1 εφέτης ΔΔ και 2 Πρωτοδίκες ΔΔ.
Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά την τελευταία δεκαετία δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου σε βάρος δικαστικού λειτουργού.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι οι δικαστές και εισαγγελείς αξιολογούνται, μέσω ειδικών εξετάσεων, για την είσοδό τους στο Δικαστικό Σώμα. Αξιολογούνται κατά τη φοίτηση και για την αποφοίτησή τους από την Εθνική Σχολή Δικαστών. Κυρίως, όμως, αξιολογείται (πολλαπλώς) η εργασία τους και η συμπεριφορά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους και δη σε ετήσια βάση.
Ο κ. Παρασκευόπουλος υπενθυμίζει, επίσης, ότι κάθε δικαστής και κάθε εισαγγελέας επιθεωρείται από ανώτατο δικαστικό λειτουργό (επιθεωρητή) με βάση την ποιοτική και ποσοτική απόδοση έργου για κάθε δικαστικό έτος, συντάσσεται δε αντίστοιχη έκθεση επιθεώρησης που τίθεται στον υπηρεσιακό φάκελο εκάστου, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο των έργων τους. Κρίνονται επίσης πειθαρχικώς για τυχόν παραπτώματά τους είτε αυτεπαγγέλτως, είτε ύστερα από αναφορές πολιτών.