Τα σενάρια για μια πιο σκληρή και περιθωριοποιημένη καθημερινότητα όσων πολιτών επιλέξουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι εν μέσω μιας καλπάζουσας πανδημίας, δίνουν και παίρνουν, αποτελώντας αυτή τη στιγμή μέρος μιας γενικότερης συζήτησης για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν σε αυτή τη σκληρή φάση με ένα ΕΣΥ «σε απόγνωση».

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Ήδη από το περασμένο Σάββατο, άρχισαν ισχύουν ξανά περιορισμοί ανά τ.μ και πολιτών που εισέρχονται στα σούπερ μάρκετ. Όσο για το ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα αυτόπου ακούγεται πιο έντονα είναι πως σφίξιμο του κλοιού θα αφορά κατά βάση τους ανεμβολίαστους όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αυστρία. Σε δηλώσεις του σήμερα νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είπε πως «οποιοδήποτε μέτρο όσο και περιοριστικό να είναι και αφορά τους μη εμβολιασμένους η κυβέρνηση θα το πάρει».

Με τη σειρά του και σε σαφώς πιο ήπιο τόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι με τον ένα ή άλλο τρόπο να αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση.

Την ίδια στιγμή, «ζεστό» στη συζήτηση φαίνεται πως είναι και το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των άνω των 65 με την τρίτη δόση, αν αυτοί θέλουν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στην Γαλλία . Σημειώνεται ότι μέσα στον Νοέμβριο λήγει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση για 800.000 πολίτες, τον Δεκέμβριο για μισό εκατομμύριο, ενώ τον Ιανουάριο για 300.000 πολίτες.

«Είναι λογικό να περιοριστούν»

Σχολιάζοντας τα μέτρα που συζητούνται ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας λέει στο Newsbeat πως: «τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η διάμεση ηλικία των θανόντων από κορονοϊό είναι στα 70 + χρόνια. Στην ουσία, αυτοί που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο είναι οι άνω των 65, οπότε είναι λογικό ότι αυτούς πρέπει να τους θωρακίσουμε πρώτους. Μιλάμε άλλωστε για την ηλικιακή ομάδα με τις περισσότερες πιθανότητες για συννοσηρότητα. Η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης στους άνω των 65 είναι σωστή προσέγγιση. H πτώση της απόδοσης του εμβολίου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και ειδικά σε συγκεκριμένες ομάδες είναι απόλυτα ορατή. Στο ζήτημα της τρίτης αναμνηστική δόση χρειάζεται εγρήγορση. Εγώ στο Αττικόν αυτή τη στιγμή δεν νοσηλεύω κανεναν που ήταν καθόλα υγιής».

Ο κος Λουκίδης βέβαια υπογραμμίζει πως το μήνυμα ότι πρέπει να προσέχουμε, δεν μπορεί να αφήνει απ’ έξω τους εμβολιασμένους. Όπως λέει: «εμβολιασμένοι θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

«Δεν είναι περιθωριοποίηση -είναι προστασία»

Σχολιάζοντας περαιτέρω την «κοινωνική απομάκρυνση» των εμβολιασμένων, ο κος Λουκίδης λέει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς δεν καταλαβαίνουν καν για τι μιλάμε. Δεν είναι σωστή η λέξη περιθωριοποίηση. Η προσπάθεια είναι να μη βρίσκονται εντός μιας κοινωνίας που συγχρωτίζεται. Η ζωή και η οικονομία πρέπει αυτή τη χρονιά να μείνουν ανοιχτά. Αν μπορούν να αποδώσουν οι περιορισμοί σε περισσότερες δραστηριότητες και χώρους ή στον τρόπο που εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες σε αυτούς; Ναι, μπορεί και να αποδώσει. Οι 70.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχουν γίνει σήμερα 7.000. Μπήκαν στη διαδικασία και εμβολιάστηκαν. Η διαφορά είναι τεράστια. Είναι μια προστασία και για τους ίδιους, δεδομένου ότι “αποτελούν” την πλειοψηφία των θανάτων και των διασωληνώσεων».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όσον αφορά στη συζήτηση για καθολική χρήση της μάσκας από όλους τους πολίτες ο κος Λουκίδης είναι απόλυτα σύμφωνος με αυτή την πρόταση. Όπως μάλιστα σημειώνε: «είναι ένα μέτρο που θα αποδώσει και στις άλλες λοιμώξεις. Πρέπει οπωσδήποτε αυτές να παραμείνουν μειωμένες. Πρόκειται άλλωστε για μέτρο το οποίο και κανέναν δεν θα ενοχλήσει και ταυτόχρονα θα έχει απόδοση. Η τηλεργασία είναι επίσης μέτρο που θα έχει απόδοση κατ’ αρχάς γιατί θα μειώσει τον όγκο του κόσμου στα ΜΜΜ»

Στην ερώτηση τώρα του πότε βλέπει…φως στο τούνελ σε αυτό το ισχυρό πανδημικό κύμα ο κος Λουκίδης θεωρεί πως σε 3 -4 μήνες από τώρα θα έχει υπάρξει πια ένα μεγάλο ποσοστό ανοσίας γιατί θα έχει νοσήσει πάρα πολύς κόσμος. «Αν δεν βγει κάποια νέα περίεργη παραλλαγή του ιού, θα μας δοθεί μια ευκαιρία συνολικής ανοσίας μετά από αυτούς τους τέσσερις χονδρικά μήνες. Εντωμεταξύ θα έχουν προστεθεί στην εξίσωση και τα νέα φάρμακα. Ειδικά στις ευπαθείς ομάδες αναμένεται να κάνουν σημαντική δουλειά.

«Εμείς λέμε τι πρέπει να γίνει, ο τρόπος αφορά την κυβέρνηση»

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα μας είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως εξήγησε: «Τα μέτρα στους ανεμβολίαστους είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί και πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει. Υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτές τις επιλογές δεδομένου ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Πραγματικά δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αν αυτό είναι σωστό ή λάθος. Πάντως, κι οι άλλες χώρες δίπλα μας τα ίδια μέτρα προκρίνουν, δεν είναι δικής μας εφεύρεσης. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και την ίδια στιγμή να πειστούν και οι εμβολιασμένοι πως ούτε αυτοί είναι απόλυτα προστατευμένοι. Από υγειονομικής άποψης μιλώντας τα μέτρα πρέπει να αφορούν και τους μεν και τους δε, σε μικρότερο βέβαια βαθμό τους εμβολιασμένους. Εμείς λέμε τι πρέπει να γίνει, η Πολιτεία αποφασίζει αν αυτό θα γίνει δια της πειθούς ή δια της ράβδου».

Κορονοϊός στην Ελλάδα

Ο κος Βατόπουλος δίνει και αυτός με τη σειρά του την γώμη του για το μέτρο της καθολικής χρήσης της μάσκας. «Είναι ένα πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης και πρέπει να επανέλθει. Δεν μας δυσκολεύει. Από την άλλη, πρέπει να αυξηθεί ο στόλος των λεωφορείων αφού ο συνωστισμός εκεί είναι μεγάλος. Μια λύση είναι το κλιμακωτό ωράριο στην εργασία για να μειωθεί ο συνωστισμός του κόσμου τις ώρες αιχμής στα ΜΜΜ».

Ο κος Βατόπουλος μας έδωσε και την δική του εκτίμηση για μια καλύτερη περίοδο με λιγότερα κρούσματα και θανάτους: «Ο ιός θα είναι σε έξαρση όλο τον χειμώνα του 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022. Ελπίζουμε τα πράγματα να είναι καλύτερα έως και πολύ καλά του χρόνου. Σε αυτή τη φάση όμως που βρισκόμαστε τα πράγματα είναι οριακά».