Με το βλέμμα στραμμένο στον Βορρά είναι η κυβέρνηση καθώς σήμερα ανήμερα του Αγίου Δημητρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που ήταν η αφετηρία για την Θεσσαλονίκη να ζήσει έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η 26η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία που και πάλι θεωρείται ορόσημο από τους ειδικούς καθώς ήδη από χθες παρατηρήθηκαν έξω από την εκκλησία του πολιούχου της πόλης ουρές και συνωστισμός.
Η εικόνα στην βόρεια Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην χώρα επιδεινώνεται επιδημιολογικά μέρα με την ημέρα. Μόνο χθες ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 5% ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Τα κρούσματα και πάλι ήταν σχεδόν 4.000, οι νεκροί (54) ισοφάρισαν ρεκόρ μηνών πριν και οι εμβολιασμοί έχουν βαλτώσει.
Τα στοιχεία από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης είναι συγκλονιστικά. Από τους 340 ασθενείς με κορονοϊό που κατέληξαν στα νοσοκομεία της την περίοδο 12 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου 2021, το 88% (299) ήταν ανεμβολίαστοι.
Εφιαλτικές εφημερίες στη συμπρωτεύουσα
Ασφυκτική πίεση ασκείται ήδη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τις εισαγωγές ασθενών που έχουν νοσήσει με κορονοιό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή (22/10) στο Ιπποκράτειο εισήχθησαν 43 ασθενείς, ενώ στο Παπανικολάου σημειώθηκαν 40 εισαγωγές, γεγονός που ανέβασε την πληρότητα στο 100% τόσο στις απλές κλίνες, όσο και σε αυτές της ΜΕΘ.
«Αυτές οι δύο εφημερίες σε Ιπποκράτειο και Παπανικολάου, το τελευταίο διήμερο ήταν πραγματικά εφιαλτικές. Τα πάντα έχουν γεμίσει. Ακόμη και τώρα δεν ξέρουμε που να βάλουμε αυτούς που έρχονται. Αρκετοί μένουν εκτός, γιατί ψάχνουμε να τους βρούμε ένα κρεβάτι. Και δεν είναι μόνο το γεγονός των εισαγωγών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που εμφανίζουν οι νοσούντες. Έρχονται ασθενείς με πολύ βαριά συμπτώματα» σημειώνει o διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Ανησυχία για τις παρελάσεις
Την ίδια ώρα οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρέπει να γίνουν παρελάσεις. Ήδη και λόγω εθνικού πένθους για τον χαμό της Φώφης Γεννηματά ματαιώθηκε η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, ενώ λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου παρελάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει plan B έτοιμο να ενεργοποιηθεί σε Μακεδονία και Θράκη εάν χειροτερέψει η εικόνα στο ΕΣΥ, θέμα που κυριάρχησε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας. Άλλωστε, η κα Μίνα Γκάγκα μεταβαίνει σήμερα και θα παραμείνει μέχρι και την Πέμπτη στους «κόκκινους» νομούς της περιοχής, όπου θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία για να δει ιδίοις όμμασι πως υλοποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο.