Με ειδικό ενημερωτικό χαρτί που κολλήθηκε πάνω στα εγκαταλελειμμένα σκάφη στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Καλαμαριάς ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες τους ότι πρέπει να τα απομακρύνουν από το σημείο μέχρι και τις 8/7. Στόχος η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων, αλλά και η διευκόλυνση των συνεργείων καθαρισμού στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης έκανε λόγο για «για 35-40 σκάφη που είναι εγκαταλελειμμένα για δεκαετίες στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς και τα εντοπίσαμε στη διάρκεια καθαρισμού των ακτών», μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ και επισήμανε ότι «τα περισσότερα εξ αυτών των σκαφών δεν έχουν εμφανή πινακίδα αριθμού νηολογίου και στην πλειονότητά τους είναι σάπια».
«Πρόκειται για σκάφη που είναι παρατημένα στη μαρίνα για περισσότερα από 20 χρόνια», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Νέας Κρήνης Ματθαίος Παγώνης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για σκάφη πέντε και έξι μέτρων που είτε είχαν άδειες ως επαγγελματικά, είτε ήταν ή παραμένουν στην ιδιοκτησία ερασιτεχνών ψαράδων. Είναι πραγματικά ερείπια και αμφιβάλλω αν οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται εν ζωή», συμπλήρωσε.
Σημείωσε δε, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι σήμερα δεν «τρέχει» κάποιο πρόγραμμα απόσυρσης σκαφών και γνωστοποίησε ότι αναμένεται να εφαρμοστεί το 2022 με διάρκεια έως το 2027.
Στη μαρίνα Καλαμαριάς, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, τα σκάφη που σήμερα ελλιμενίζονται ανέρχονται σε 20 γρι-γρι και 40-50 επαγγελματικά παράκτια, σύμφωνα με τον κ. Παγώνη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, μετά το πέρας της προθεσμίας (8/7), ειδικό συνεργείο του δήμου θα απομακρύνει τα σκάφη με ίδια κεφάλαια, και θα τα αποθηκεύσει για διάστημα το πολύ δύο μηνών σε διαμορφωμένο χώρο της διεύθυνσης καθαριότητας. «Αν σε αυτό το διάστημα δεν τα ζητήσει κάποιος, τότε όσα καταφέρουν να μεταφερθούν και δεν διαλυθούν στη διάρκεια της διαδικασίας, θα καταστραφούν», κατέληξε.
Φωτογραφεία Αρχείου