Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (2/7) 771 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 10. Στους 186 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 771, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 424.165 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 787 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 186 (66,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.689 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 33 (ημερήσια μεταβολή -13,16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 38 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.722 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 5.439.032 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 5.275.114 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 35.138 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 01 Ιουλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 26.003.097 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 486.306 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 01 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 131 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 6.838 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 104 θετικά (1,52%)».

Κορονοϊός: Εμβόλιο Johnson & Johnson – Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της κατά του κορονοϊού παρέχει ισχυρή προστασία και έναντι της «ινδικής» παραλλαγής Δέλτα, αλλά και άλλων στελεχών του ιού.

Τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με την εταιρεία, δείχνουν ότι η διάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης των εμβολιασμένων διαρκεί τουλάχιστον για οκτώ μήνες και το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 85%. Οι εμβολιασμένοι παράγουν ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι όλων των παραλλαγών του ιού, μεταξύ των οποίων και της Δέλτα. Συνεπώς μια ενισχυτική δόση φαίνεται περιττή, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το εμβόλιο εμφανίζει μικρή μόνο μείωση στην αποτελεσματικότητα του έναντι της Δέλτα, σε σχέση με το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος του ιού, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το πρακτορείο Ρόιτερς. Είναι όμως πιο αποτελεσματικό έναντι της Δέλτα από ό,τι έναντι της «νοτιοαφρικανικής» παραλλαγής Βήτα, κάτι που έχει φανεί να συμβαίνει και στα εμβόλια τύπου mRNA.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αυξάνονται και τα αντισώματα με το χρόνο

Η εταιρεία ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι τα αντισώματα που παράγει το εμβόλιο της, αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. «Η κάλυψη των παραλλαγών από το εμβόλιο είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Εξαπλωνόταν πολλή παραπληροφόρηση, γι’ αυτό αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες αμέσως», ανέφερε ο δρ Νταν Μπαρούχ, ιολόγος του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.

Επειδή το εμβόλιο της Johnson & Johnson κυκλοφόρησε αργότερα σε σχέση με τα άλλα εμβόλια, υπάρχουν έως τώρα λιγότερες πληροφορίες γι’ αυτό, σχετικά με το πώς δρα στον πραγματικό κόσμο και όχι στις δοκιμές. Τελευταία αναπτύχθηκε προβληματισμός από ορισμένες πλευρές κατά πόσο το μονοδοσικό εμβόλιο προστατεύει καλά από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. Τα νέα στοιχεία από την εταιρεία -που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά- φαίνονται καθησυχαστικά και καθιστούν μη αναγκαία μια δεύτερη ενισχυτική δόση.

Το εν λόγω εμβόλιο είναι παρόμοιας τεχνολογίας με εκείνο της Οξφόρδης/AstraZeneca που είναι δύο δόσεων και το οποίο φαίνεται αρκετά αποτελεσματικό κατά της Δέλτα, με βάση τα έως τώρα στοιχεία από την Ευρώπη (κυρίως τη Βρετανία). Η μία δόση του εμβολίου της ΑΖ είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική κατά της Δέλτα, γι’ αυτό ορισμένοι επιστήμονες και εμβολιασμένοι έθεσαν το ερώτημα αν μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Όμως, τα νέα στοιχεία της εταιρείας φαίνεται να απαντούν σε αυτές τις ανησυχίες, καθώς το μονοδοσικό εμβόλιο παράγει ισχυρά αντισώματα και για πολλούς μήνες και έναντι της Δέλτα.