Τον κίνδυνο να μην μπορέσει να λειτουργήσει το σύνολο των δήμων της χώρας, λόγω της απόκλισης από τον στόχο του πλεονάσματος που πρέπει να παρουσιάσει η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το Μεσοπρόθεσμο, επισήμανε, κατά το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ) και δήμαρχος Αμφιλοχίας Α. Κοιμήσης.
Ο κ. Κοιμήσης, που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΚΕΔΕ, κατά τις συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΓΛΚ επισημάνθηκε στην ΚΕΔΕ ότι οι δήμοι παρουσιάζουν απόκλιση 250 εκατ. ευρώ από τον στόχο πλεονάσματος για το 2014 και εκτιμάται απόκλιση 150 εκατ. ευρώ από τον στόχο πλεονάσματος του 2015.
Μάλιστα, όπως είπε, το ΓΛΚ πρόσθεσε -σύμφωνα με κατά δήλωσή του νεότερα στοιχεία- αύξηση της απόκλισης του στόχου πλεονάσματος για το 2014 κατά 100 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την απόκλιση από τον στόχο πλεονάσματος για το 2014 στα 350 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος ο στόχος του πλεονάσματος, όπως σημείωσε ο κ. Κοιμήσης, έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε το Μεσοπρόθεσμο, από 513 εκατ. ευρώ σε 730 εκατ. ευρώ για το 2014 και σε 830 εκατ. ευρώ για το 2015.
Όπως είπε ο κ. Κοιμήσης, προκειμένου να καλυφθεί η απόκλιση από τους δήμους, η κεντρική κυβέρνηση ενδέχεται να προτείνει, είτε να δημιουργήσουν οι δήμοι έναν νέο κωδικό αποθέματος -όπου θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν ποσό ικανό ώστε να καλυφθεί η απόκλιση του πλεονάσματος, είτε να μειωθεί η συνολική χρηματοδότηση των δήμων (από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) μέχρι να καλυφθεί η απόκλιση του πλεονάσματος.
Ο κ. Κοίμησης ζήτησε από το προεδρείο της ΚΕΔΕ να υποβάλει αίτημα ώστε η απόκλιση του πλεονάσματος να καλυφθεί από αυτούς που έχουν την ευθύνη για τη δημιουργία του και όχι από το σύνολο των δήμων της χώρας. Κι αυτό, όπως είπε, διότι με μειωμένους, ήδη, τους πόρους της Αυτοδιοίκησης κατά 65%, κάθε περαιτέρω μείωση θα έχει ως συνέπεια «το σύνολο των δήμων να μην μπορέσει να λειτουργήσει».
Αναφερόμενοι στις αιτίες απόκλισης του πλεονάσματος, ο κ. Κοιμήσης και άλλα μέλη του ΔΣ που μίλησαν στη συνέχεια, αναφέρθηκαν σε μη εκταμίευση πόρων του ΕΣΠΑ για έργα των δήμων που έχουν εγγραφεί, σε μείωση των πόρων των δήμων από την αύξηση της δαπάνης για προνοιακά επιδόματα, για τη μεταφορά μαθητών κ.α. και από ενδεχόμενες υπερβάσεις μεμονωμένων δήμων.
Όπως είπε ο κ. Κοιμήσης, «ενδεχομένως υπάρχουν υπερβάσεις δήμων, που δεν έχουν ελεγχθεί σωστά από τους ελεγκτικού μηχανισμούς».
Και πρόσθεσε: «Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να καλύψει δικές του άνομες συμπεριφορές, παίρνει χρήματα από τους δήμους και στη συνέχεια εμφανίζει ότι φταίνε οι δήμοι».
Αναφερόμενος σε μια άλλη διάσταση του θέματος της υπέρβασης από δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος -που επίσης παραβρέθηκε με την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στη συνεδρίαση- σημείωσε ότι υπάρχουν δήμοι που εμφανίζουν στα έσοδά τους δάνεια που γνωρίζουν ότι δεν θα χορηγηθούν ποτέ.