Συνεχίζεται με αστερίσκους το εμβολιαστικό πρόγραμμα του πληθυσμού με στόχο την επίσπευση του χτισίματος του τείχους ανοσίας για να μπει οριστικό φρένο στην πορεία του κορονοϊού και να ανακτήσουν τη ζωή τους οριστικά πίσω οι πολίτες. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών προχώρησε χθες σε σύσταση προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ αύριο 16 Ιουνίου ανοίγει και η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 18 -24 ετών. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα πολιτών μπορεί να εμβολιαστεί με τα τρία σκευάσματα: της Johnson & Johnson που είχε ήδη ανοίξει και πλέον και με αυτά της Pfizer/BioNTech και Moderna.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Μελετούν τα προνόμια
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων, καθώς από την 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ανοίγοντας το δρόμο και για ευρύτερες διευκολύνσεις σε εθνικό επίπεδο για όσους έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες «κλειδώνει» η άρση της υποχρεωτικότητας για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ καταργείται και η υποχρέωση για διενέργεια self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).
Στο πλαίσιο αυτό εντός της εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποτελέσει τον «οδηγό» για να καταρτίσει το σχέδιό της για το σύνολο των προνομίων που θα ισχύσουν το φθινόπωρο.
Το γαλλικό μοντέλο και η προσομοίωση
Στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται το γαλλικό μοντέλο το οποίο προβλέπει για όσους διαθέτουν Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ελεύθερη είσοδο σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αγώνες, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, συνέδρια και εκθέσεις). Αντίθετα, όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα είναι υποχρεωμένοι για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ με δική τους μάλιστα χρέωση.
Παράλληλα, ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια κ.α. «Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Τι ισχύει για τη 2η δόση της AstraZeneca
Από Δευτέρα 21 Ιουνίου, όσοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και θέλουν να αλλάξουν σκεύασμα στη δεύτερη δόση, θα μπορούν να κάνουν τη σχετική αίτηση. «Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraΖeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγώντας πως όλες οι διευκρινίσεις αναμένεται να αναρτηθούν στο emvolio.gov.gr.
Πιστοποιητικά και εμβολιασμοί κατ’ οίκον
Πλήρες πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δίνεται σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου, το οποίο και θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.
Παράλληλα, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το Newsbeast όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.
Καταλήγοντας, στο τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ’ οίκον με το εμβόλιο της Johnson and Johnson από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος, θα παραλαμβάνουν τα εμβόλια τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και διασφάλισης ποιότητας και θα προβαίνουν σε εμβολιασμούς πιστοποιώντας ότι τα άτομα πληρούν τα κριτήρια.