Τα όσα είδαν και έζησαν στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, στην περιοχή του Σουρούτς, η οποία υποδέχεται χιλιάδες πρόσφυγες λόγω της πολιορκίας της, κυρίως κουρδικής ,πόλης Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μετέφεραν μέλη των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
Σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», ο Γιάννης Μουζάλας, μέλος του ΔΣ των ΓτΚ, μαιευτήρας γυναικολόγος, ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, μέλος του ΔΣ των ΓτΚ, φωτοειδησεογράφος και ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, μέλος των ΓτΚ πραγματοποίησαν Διερευνητική Αποστολή στην περιοχή.
Σκοπός της αποστολής ήταν η επιτόπια διερεύνηση και καταγραφή της κατάστασης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες πρόσφυγες από το Κομπάνι, ενώ συνεχίζεται ο αποκλεισμός της πόλης.
«Είναι άξιο επιστημονικής διερεύνησης πώς μια πόλη μπόρεσε και δέχτηκε τόσους χιλιάδες πρόσφυγες και μια τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση να αντιμετωπίζεται με τόση αξιοπρέπεια και περηφάνια» τόνισε ο κ. Μουζάλας. Στόχος της αποστολής των Γιατρών του Κόσμου είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αλλά και γρηγορότερη- εν όψει του σκληρού χειμώνα- οργάνωση της αποστολής ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες υπολογίζονται στους 90.000, εκ των οποίων περίπου 34.000 είναι παιδιά κάτω των 15 ετών και, στην πλειονότητά τους, κάτω των 12.
Εξάλλου, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Άννα Μαΐλλη, ο κ. Γιαννακόπουλος και ο κ. Ιωαννίδης σημείωσαν την επείγουσα ανάγκη για συγκέντρωση αγαθών για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων ενόψει του χειμώνα.