Στα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας αναφέρεται σε ανάρτησή του ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης.
«Δεν θα πίστευες ποτέ -σε παλαιότερα χρόνια- ότι κάποιοι αγνοούν στοιχειώδεις γραμματικές έννοιες» λέει μεταξύ άλλων στο Facebook, επισημαίνοντας ότι ένα απλό θέμα μπορεί στο διαδίκτυο να προβληθεί σαν πρόβλημα.
Μάλιστα με ένα εικονόλεξο αναφέρει ότι τα φωνήεντα είναι πέντε και όχι 7.
Γιώργος Μπαμπινιώτης: Ολόκληρη η ανάρτηση για τα φωνήεντα
«Το θέμα που ηγέρθη πριν από καιρό και εγείρεται συχνά με τα φωνήεντα (πόσα είναι τα φωνήεντα τής γλώσσας μας;) είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον όχι καθ’ εαυτό (γιατί είναι γνωστό ακόμη και σε μικρούς μαθητές πόσα και ποια είναι τα φωνήεντα…), αλλά για το πώς ένα απλό θέμα όπως αυτό μπορεί να συλληφθεί στρεβλά ως θέμα και να προβληθεί διαδικτυακά ως πρόβλημα!.
Δεν θα πίστευες ποτέ -σε παλαιότερα χρόνια- ότι κάποιοι αγνοούν στοιχειώδεις γραμματικές έννοιες και, κυρίως, ότι δεν προσφεύγουν σε μια γραμματική να μάθουν πώς έχει πράγματι το θέμα των φωνηέντων (Ας δουν λ.χ. την Μεγάλη Γραμματική [1941] τού Μανόλη Τριανταφυλλίδη, σελ. 13, την αναλυτική Νεοελληνική Γραμ-ματική [1994] τού Αγαπητού Τσοπανάκη, σελ. 82, την Γραμματική τής Νέας Ελληνικής [20112] των Κλαίρη – Μπαμπινιώτη, σελ. 1033-4, όπως και την Σύγχρονη Σχολική Γραμματική [20192] τού γράφοντος, σελ. 53-54).
Το ψευδοπρόβλημα που προέκυψε πριν από κάποιον καιρό και που υποβόσκει ενίοτε και σήμερα με τα φωνήεντα (ότι η σχολική Γραμματική τού δημοτικού υπονομεύει την ελληνική γλώσσα, ότι αφαιρεί στοιχεία τής γλώσσας μας, ότι την αλλοιώνει, ότι την φτωχαίνει κ.λπ.) είναι προϊόν διττής σύγχυσης: α) σύγχυσης φθόγγων και γραμμάτων, άρα και σύγχυσης προφοράς και γραφής, β) σύγχυσης φθόγγων τής αρχαίας και τής νέας Ελληνικής. Μιλώ γι’ αυτά στο εικονόλεξο που ακολουθεί» λέει ο Γιώργος Μπαμπανιώτης.
Δείτε το εικονόλεξο: