Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της AstraZeneca μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όλα «τα εμβόλια είναι ισοδύναμα σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, δεν είναι ξεσκαρτάρισμα. Η διάθεση και προσφορά τους είναι πάρα πολύ μεγάλη και ο εθνικός προγραμματισμός έχει τροποποιηθεί προς το καλύτερο. Ας μείνουμε στο καλό της δήλωσης Τσίπρα, ότι το εμβόλιο είναι καλό» είπε στο MEGA για τη διάθεση του εν λόγω εμβολίου στις ηλικίες άνω των 30 ετών.
Για την πιθανότητα θρόμβωσης ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού υποστήριξε ότι είναι απειροελάχιστη (ποσοστά της τάξης του εκατομμυρίου) σε αντίθεση με την πιθανότητα θρόμβωσης από τον κορονοϊό, η οποία είναι χιλιάδες φορές πολλαπλάσια.
«Όταν λαμβάνονται φάρμακα που έχουν χιλιάδες φορές πολλαπλάσιες παρόμοιες επιπλοκές, όμως τα παίρνουμε γιατί είναι ασφαλή, και όντως είναι, θα πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε το εμβόλιο γιατί η πιθανότητα να νοσήσει από τον ιό είναι χιλιάδες φορές πολλαπλάσια» τόνισε.
Ο κ. Τζανάκης δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει ελεύθερη επιλογή εμβολίου, αλλά αργότερα. «Ρισκάρουν να νοσήσουν το επόμενο δίμηνο, έχουμε ανθρώπους που από 30-39 περνάνε τη νόσηση βαριά, με επιπλοκές. Ακόμα και αν γλιτώσει τη ΜΕΘ εφόσον νοσήσει βαριά έχει και επακόλουθα. Μπορεί να έχει προβλήματα με τους πνεύμονες, χρειάζεται 3 ή 6 μήνες παρακολούθηση για να βεβαιωθούμε ότι τα πνευμόνια δεν έχουν νοσήσει χρονίως. Θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά» είπε.
Για την πορεία της πανδημίας υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση μετά τις 10-15/4 και αυτή φαίνεται τόσο στα κρούσματα όσο και στον αριθμό νέων νοσηλειών. «Μετά τα μέσα Ιουνίου θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων», είπε χαρακτηριστικά.
Για τα εισπνεόμενα φάρμακα είπε πως αυτό που έχει ήδη εγκριθεί και φαίνεται να βελτιώνει αισθητά το δείκτη της νοσηλείας. Για το φάρμακο από το Ισραήλ είπε πως είναι σε κλινική δοκιμή με υποσχόμενα αποτελέσματα.
Για την εστίαση υποστήριξε πως πρόκειται για μετατροπή ανοργάνωτων κοινωνικών επαφών σε οργανωμένες και επιδημιολογικά επιτηρούμενες και άρα πιο ασφαλείς. «Αν τηρηθούν όλα αυτά, μπορεί να έχουμε και ωφέλεια ως προς τους επιδημικούς δείκτες» τόνισε.