Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, έφτασε ο φάκελος με τους πέντε επικεφαλής δημοτικών αρχών, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία προκειμένου να ελεγχθούν οι μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Ο φάκελος περιλαμβάνει εκθέσεις άρνησης ελέγχου πέντε δημάρχων τις οποίες συνέταξαν ελεγκτές – επιθεωρητές του ΣΕΕΔ και έφτασαν στα χέρια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να διαπιστωθεί η νομιμότητα της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Τα στοιχεία θα μελετήσει η κ. Κουτζαμάνη προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε προς έλεγχο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τους δημάρχους Πάτρας Κώστα Πελετίδη, Χαλανδρίου Σίμο Ρούσο, Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη, Νίκαιας Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη και Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη. Μετά από την άρνηση των πέντε αυτών δημάρχων να συνεργαστούν με τους ελεγκτές – επιθεωρητές ήταν αναμενόμενη η κίνηση του κ. Μητσοτάκη, καθώς είχε προαναγγελθεί.

Τώρα αναμένεται η κατάσταση των στοιχείων, τα οποία θα ελέγξουν οι επιθεωρητές και μετά το τέλος του ελέγχου θα τα επιστρέψουν στους δήμους.

Οι επιθεωρητές επισκέφτηκαν ακόμα πέντε δημάρχους , οι οποίοι τους έδωσαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Πρόκειται για τους δημάρχους: Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου και Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη.

Οι δέκα παραπάνω δήμοι ήταν οι πρώτοι που επιλέχθησαν για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, αφού παρουσίαζαν τις περισσότερες μονιμοποιήσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης εξάντλησαν όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους ελεγχόμενους φορείς, αλλά φαίνεται πως κάποιοι επιλέγουν να αρνούνται το αυτονόητο, δηλαδή τον έλεγχο νομιμότητας. Τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη».