Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκεται πραγματικά σε ένα σημείο καμπής με την Μεγάλη Εβδομάδα να αποτελεί ίσως την πιο κρίσιμη εβδομάδα στον αγώνα μας να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, με αισιόδοξα μηνύματα, αλλά και ανησυχίες να συνυπάρχουν.
Γράφει ο Ευάγγελος Φραγκούλης*
Τα δεδομένα της τρέχουσας βδομάδας ήταν ενθαρρυντικά. Τόσο οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων, όσο και των διασωληνωμένων, εμφανίζουν μια αργή, αλλά σταθερή αποκλιμάκωση και δείχνουν πως περάσαμε την κορύφωση του 3ου επιδημικού κύματος.
Παράλληλα, πιάσαμε μόλις τον στόχο των 2.000.000 συμπολιτών μας να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου και μέσα στον Μάιο θα δούμε μια μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού. Πλέον ο εμβολιασμός επεκτείνεται ταχύτατα σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες- ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ενήλικές άνω των 50 ετών, εκπαιδευτικοί κάθε ηλικίας, ενήλικες 30-39 ετών.
Η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος αναμένεται να ορθώσει ένα τοίχος στην προέλαση του ιού. Το είδαμε ήδη να λειτουργεί σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Μ. Βρετανία που τα εμβολιαστικά προγράμματα τους προπορεύονται.
Αισιοδοξία γεννά επίσης η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη χώρα, που θα μας επιτρέψει να μεταφέρουμε αρκετές δραστηριότητες μας από τους κλειστούς στους πολύ λιγότερο επικίνδυνους ανοιχτούς χώρους.
Προβληματισμό όμως προκαλεί η πιθανή επίδραση των εορτασμών του Πάσχα στην εξέλιξη της πανδημίας. Παραδοσιακά το Πάσχα αποτελεί περίοδο ταξιδιών και συναθροίσεων τόσο οικογενειακών, όσο και θρησκευτικών.
Μαζευόμαστε σε μεγαλύτερες ομάδες, πηγαίνουμε για ψώνια, πηγαίνουμε σε πολυσύχναστα μέρη και περνάμε χρόνο μαζί με φίλους και με τους συγγενείς πέρα από τον στενό οικογενειακό κύκλο.
Αν δεν υιοθετήσουμε τις κατάλληλες συμπεριφορές για να προστατεύσουμε εμάς τους ίδιους, την οικογένεια και τους αγαπημένους μας και δεν συμμορφωθούμε στις συστάσεις της κυβέρνησης και των ειδικών, κινδυνεύουμε να έχουμε όχι μόνο ένα πισωγύρισμα, αλλά ουσιαστικά την πυροδότηση του 4ου κύματος της πανδημίας και ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο.
Όποιος διατηρεί αμφιβολίες ας κοιτάξει ποια ήταν η επίδραση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς…
Ο άλλος ορατός κίνδυνος για την πορεία μας προς την έξοδο είναι η κόπωση του πληθυσμού από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, που είναι πραγματική και διογκούμενη και οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Η κόπωση από τους περιορισμούς, οδηγεί τον κόσμο στο να μην τηρεί τα προστατευτικά μέτρα, οδηγώντας σε περισσότερες λοιμώξεις και αυτές σε αυστηρότερα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη κόπωση…
Πλήττει περισσότερο τους νέους, που κινούν αυτή τη στιγμή την πανδημία, που θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους και νιώθουν περισσότερο άτρωτοι, αλλά και μεγαλύτερους που πλέον δυσκολεύονται να συνεχίσουν την απομόνωσή τους και να αντισταθούν στην ανάγκη να επανενωθούν με παιδιά και εγγόνια. Η ανάγκη για ανακούφιση της κόπωσης του πληθυσμού βρίσκεται πίσω από την παράλογη για κάποιους ανατροπή πολιτικής με την άρση περιορισμών, ενώ τα κρούσματα παρέμεναν υψηλά. Είναι θέμα ισορροπίας. Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο μέτρο, πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να το αποδεχτούν.
Η τήρηση των προστατευτικών μέτρων την περίοδο του Πάσχα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της οικογένειας και των φίλων μας, ειδικά των πιο ευάλωτων για σοβαρή νόσηση- ηλικιωμένων, ατόμων με υποκείμενα νοσήματα και παχυσάρκων. Αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με το να γιορτάσουμε μόνο με τα μέλη της οικογένειας μας που ζούμε ήδη μαζί και να ελαχιστοποιήσουμε τις συγκεντρώσεις που αναμιγνύουν νοικοκυριά. Οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους είναι ασφαλέστερες. Δεν ξεχνάμε τη τήρηση ασφαλών αποστάσεων, τη χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών. Όποιος έχει συμπτώματα όπως βήχα ή πυρετό πρέπει να μείνει στο σπίτι.
*Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ