Σημαντικά επιβαρυμένο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, με τη διασπορά του κορονοϊού να συνεχίζεται.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,1%, ενώ σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται, σύμφωνα με την καθηγήτρια, στη Βόρειο Ελλάδα και σταθεροποίηση στην Αττική, με υψηλό όμως επιδημιολογικό επίπεδο.
Συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς- διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη.
«Καμπανάκι» για τις ηλικίες 15 έως 19
Για νοσηλεία ολόκληρων οικογενειών με κορονοϊό έκανε λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας ότι εξίσου προβληματικές για τη διασπορά του ιού παραμένουν οι συναθροίσεις και η συνεύρεση με φίλους, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς τη χρήση μάσκας, όπως προέκυψε από τις ερωτήσεις που τέθηκαν κατά την ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Όπως προέβλεψε, την ερχόμενη εβδομάδα «θα έχουμε πολλά νέα κρούσματα λόγω του ατομικού τεστ» και αυτό όπως είπε «θέλουμε να συμβεί για να εντοπίσουμε τους ασυμπτωματικούς, να τους απομονώσουμε και να ιχνηλατήσουμε τις επαφές τους».
«Η ματιά μας είναι στραμμένη στην Βόρεια Ελλάδα όπου βλέπουμε ότι η διασπορά συνεχίζεται» επισήμανε και έκανε λόγο για 5.500 ασθενείς κορονοϊού που νοσηλεύονται σήμερα σε όλη τη χώρα με βάση τα τελευταία στοιχεία.
Ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία ανά ημέρα κυμαίνεται πλέον στις 530. Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές ασθενών, καταγράφεται σταθεροποίηση στην Αττική και αύξηση σε περιοχές της Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη όπου το Rt έχει φτάσει στο 1,1. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα έχει φτάσει το 85%, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 31 από χθες έως σήμερα και ο αριθμός τους τις τελευταίες 20 μέρες διπλασιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επαναλειτουργία των λυκείων, τονίζοντας ότι το άνοιγμα στην εκπαίδευση θα γίνει σταδιακά ανά βαθμίδα και με αυστηρά μέτρα προστασίας. Όπως είπε, τα κρούσματα ανάμεσα στις ηλικίες 15 έως 19, δηλαδή στα παιδιά που πηγαίνουν στο λύκειο, παρότι τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, είχαν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσίασε, τα παιδιά του λυκείου φορούσαν σε ποσοστό 98% τη μάσκα στο σχολείο και σημαντικά λιγότερο εκτός σχολείου.
«Το γεγονός ότι ο καιρός είναι καλός και μπορούμε να έχουμε ανοιχτά παράθυρα στις τάξεις είναι σημαντικό» τόνισε και είπε ότι εξίσου σημαντικά είναι και τα ατομικά τεστ στους μαθητές. «Θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε σημαντικά την μετάδοση μεταξύ τους, αλλά και στην οικογένεια, γι’ αυτό εισηγηθήκαμε την καθολική χρήση τους δύο φορές την εβδομάδα στους μαθητές του λυκείου» είπε και προσέθεσε πως σε περίπτωση ατομικού θετικού τεστ «πρέπει τα παιδιά να μπουν αμέσως σε καραντίνα έως ότου έχουν το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους».
Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο της χαλάρωσης, επισήμανε και τόνισε πως τα μέτρα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζονται.
Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.747 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 78. Στους 790 οι διασωληνωμένοι στη χώρα, κάτι που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.747, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 290.964 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.978 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.758 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 790 (64,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. Το 82,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 559 (ημερήσια μεταβολή -6,05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 103 έτη)».
Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική
Ανατολική Αττική 146
Βόρειος Τομέας Αθηνών 165
Δυτική Αττική 87
Δυτικός Τομέας Αθηνών 165
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 326
Νησιά 5
Νότιος Τομέας Αθηνών 150
Πειραιάς 204
Η γεωγραφική κατανομή στην υπόλοιπη Ελλάδα
379 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
14 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου
12 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
26 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
111 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
5 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
34 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
50 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
24 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
17 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
43 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
62 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
27 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
77 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
43 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
45 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
17 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
37 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
29 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
32 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
1 κρούσμα στο Άγιον Όρος
90 κρούσματα υπό διερεύνηση
Η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα (ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, επιστημονικές δημοσιεύσεις) σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑZ).
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19. Πρόκειται συνήθως για θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή άλλων σπάνιων εντοπίσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία και, ορισμένες φορές, αιμορραγία. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αναφερθεί ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia, VIPIT) και ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός πρόκλησής τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση ηπαρίνης (Heparin Induced Thrombocytopenia, ΗΙΤ). Δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες και η σπάνια αυτή κατάσταση φαίνεται να είναι μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο AΖ.
Η πλειονότητα των ατόμων που έχουν αναφερθεί διεθνώς μέχρι τώρα με τις εκδηλώσεις αυτές αφορά γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε χρονικό διάστημα έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά σε άνδρες και άτομα ευρύτερου φάσματος ηλικιών, ενώ εκκρεμεί ακόμη να διευκρινιστεί η κατανομή ηλικίας και φύλου στο σύνολο των εμβολιασθέντων, ώστε να ερμηνευθούν καλύτερα τα υπάρχοντα δεδομένα. Ως εκ τούτου, υπάρχει προς το παρόν σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας αυτού του πολύ σπάνιου ανεπιθύμητου συμβάντος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης COVID-19 αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, με τους νεότερους ενήλικες να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (7/4/2021) και αφού έλαβε υπόψιν όλα τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία αποτελούν πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου AZ. Ειδικότερα, στον ΕΜΑ έχουν αναφερθεί, από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και το Ηνωμένο Βασίλειο, 169 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 53 σπλαχνικών θρομβώσεων με θρομβοπενία σε σύνολο 34.000.000 δόσεων του εμβολίου ΑΖ.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου AΖ.
Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται σε 1 προς 150.000 δόσεις του εμβολίου ΑΖ και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 1,5 προς 1.000.000 δόσεις. Η έκβαση των περιπτώσεων αυτών αναμένεται να βελτιωθεί με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους. Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη: στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έως 31/12/2020, η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών, 46 ως 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών, και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία (βλέπε πίνακα Παραρτήματος). Επισημαίνεται ότι η νόσος COVID-19 αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου.
Στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 288.230 περιπτώσεις μολύνσεων από SARS-CoV-2 και 8.680 θάνατοι. Στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.352.770 πολίτες με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου και περισσότεροι από 705.000 με δύο δόσεις εμβολίου. Μέχρι τις 8/4/2021, έχουν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ μια περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με AZ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον ΕΜΑ.
Συμπερασματικά, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.
Οι παραπάνω συστάσεις θα επικαιροποιούνται σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα».
Οι πολίτες που εμβολιάζονται, στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που θα εμφανίσουν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή:
-Δύσπνοια
-Θωρακικό άλγος
-Αιφνίδιο οίδημα στα κάτω άκρα
-Νευρολογικές εκδηλώσεις (επίμονη και έντονη κεφαλαλγία διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ημερών, θάμβος όρασης)
-Επίμονο κοιλιακό άλγος
-Δερματικές εκχυμώσεις (μελανιές) ή εντοπισμένες πετέχειες (στικτές ερυθρές κηλίδες) εκτός από το σημείο χορήγησης του εμβολίου
Οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έγκαιρα τις παραπάνω εκδηλώσεις που πιθανόν να εμφανιστούν μετά από εμβολιασμό για COVID-19, καθώς και τον ειδικό τρόπο αντιμετώπισής τους (βλέπε συστάσεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας στο www.eae.gr). Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί πρέπει να δηλώνουν όλες τις περιπτώσεις θρομβώσεων ή/και θρομβοπενίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την απευθείαςαναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών του ΕΟΦ, στο https://kitrinikarta.eof.gr, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που συμβαίνουν τις πρώτες δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό.