Στο ίδιο «έργο» θεατές παραμένουν οι κάτοικοι της Καυκανιάς στην Ηλεία, οι οποίοι τον περασμένο Ιανουάριο είδαν το χωριό τους να «κόβεται στα δύο» λόγω της σοβαρής κατολίσθησης που σημειώθηκε στο κεντρικό σημείο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε τρία σπίτια και ένα καφενείο.

Σήμερα, σχεδόν έξι μήνες μετά, οι διαδικασίες για την μεταφορά των οικογενειών σε ασφαλές σημείο και για την αποκατάσταση της βατότητας στον κεντρικό δρόμο, βρίσκονται στο σημείο «μηδέν».

Ήλθαν, είδαν και απήλθαν

Τις πρώτες εβδομάδες, από το σημείο έγινε «παρέλαση» αρμοδίων και ειδικών επιστημόνων για την συγκέντρωση των στοιχείων που απαιτούνταν για την μελέτη του φαινομένου και την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα οδηγούσαν στη λύση του προβλήματος. Σε προτεραιότητα είχε μπει τότε το θέμα της εξασφάλισης λυομένων για τις οικογένειες, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Ωστόσο, κι ενώ όλα φαίνονταν ότι «προχωρούν» κανονικά, ο ανασχηματισμός του περασμένου Ιουνίου και η αλλαγή ηγεσίας στα αρμόδια υπουργεία, «κόλλησε» τις διαδικασίες που έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή. Κι ενώ το Τ.Σ σε συνεργασία με τους κατοίκους έχουν υποδείξει τους χώρους για την εγκατάσταση των λυομένων, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Καυκανιάς Γιώργος Ρηγόπουλος, το υπουργείο ζητά… παράλογα πράγματα, αφήνοντας τους κατοίκους να μένουν μέσα στα σπίτια που βρίσκονται στον αέρα ή βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη γη…



Δυο μόνο βήματα

Αυτή τη στιγμή, τα δυο βήματα που έχουν γίνει, αφορούν στην υπόσχεση της Περιφέρειας για τον έλεγχο του εδάφους, με ειδικό γεωτρύπανο, ώστε να εντοπιστεί το βάθος του σταθερού εδάφους και να προχωρήσει η μελέτη αποκατάστασης καθώς και η εξασφάλιση, από την πλευρά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ποσού 10.000 ευρώ για την διαπλάτυνση δρόμου που θα επιτρέπει την πρόσβαση και σε ογκώδη οχήματα, αφού λόγω της κατολίσθησης δεν επιτρέπεται η διέλευση από τον κεντρικό δρόμο.

Αγανακτισμένοι και ανήσυχοι οι κάτοικοι
Φορείς και κάτοικοι του χωριού, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία της Πολιτείας, για τα γραφειοκρατικά «κολλήματα» που μέρα με την ημέρα παρουσιάζονται με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να παραμένει και οι πληγέντες να έχουν χάσει, στην κυριολεξία, τον ύπνο τους. Μιλούν για «κοροϊδία» από την πλευρά της Πολιτείας και καλούν τους αρμόδιους να δώσουν άμεσα λύση, πριν φτάσει ο χειμώνας, γιατί τότε, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί με τις πρώτες βροχές…

Πηγή: patrisnews