«Τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, μαρτυρώντας την υψηλή διασπορά του στελέχους στην κοινότητα», τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Η κυρία Παπαευαγγέλου εκτίμησε ότι το στέλεχος αυτό τελικά θα επικρατήσει, όμως ο εμβολιασμός το καλύπτει και προστατεύει.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εντοπισμό της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στον Εύοσμο. Δεδομένου ότι το στέλεχος αυτό δεν καλύπτεται από τον εμβολιασμό, η καθηγήτρια επισήμανε ότι εκτός από τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να υπάρξει και μεγάλος αριθμός τεστ.
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρέμεινε σταθερός και υπολογίζεται σε 10.500 κρούσματα, είπε η καθηγήτρια. Εξ αυτών τα 5.500 -δηλαδή περισσότερα από τα μισά- εντοπίζονται στην Αττική.
Επισήμανε δε πως το Rt μειώθηκε κάτω από το 1 στην Αττική, τονίζοντας πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. «Η αύξηση των διασωληνώσεων αρχίζει να πιέζει λίγο το σύστημα στην Αττική», συνέχισε η ίδια.
Παράλληλα, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συνάδελφοί μας, έχουν και άλλες επαφές», σημείωσε. Είπε πως, όσο δε μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους , θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος μεταξύ οικογενειακής μετάδοσης και μετάδοσης σε εργασιακούς χώρους.
Η καθηγήτρια τόνισε πως η καθολική χρήση μάσκας είναι το πιο σημαντικό μη φαρμακευτικό μέτρο πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό. «Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος», κατέληξε.