Τη διμερή άσκηση «Σκύρος 2021» στην αεροπορική βάση της Τανάγρας με τη συμμετοχή και των γαλλικών Rafale παρακολούθησαν την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και διακεκριμένοι επισκέπτες.
Στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης, εκτός των γαλλικών Rafale, στην 114 πτέρυγα μάχης βρίσκονται ελληνικά Mirage 2000 και F-16, μονάδες επιφάνειας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και δύο μεταγωγικά Α400Μ Atlas και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Α330 MRTT της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σκοπός της άσκησης που έχει ξεκινήσει στις 2 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή είναι η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροναυτικών επιχειρήσεων, που διεξάγονται ημέρα και νύχτα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.
Την άσκηση παρακολούθησαν, πέραν του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Λοράν Λερμπέτ, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεσονάβ, ακόλουθοι Άμυνας από πολλές πρεσβείες καθώς και Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέρος της εντυπωσιακής άσκησης, με αεροσκάφη της ελληνικής και της γαλλικής αεροπορίας να απογειώνονται και να πετούν σε κοινούς σχηματισμούς.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέβηκαν σε σταθμευμένο γαλλικό Rafale ενώ συνομίλησαν και με τους Γάλλους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών.
Παναγιωτόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας εδραιώνει ένα ασφαλέστερο γεωπολιτικό περιβάλλον
«Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε δημιουργήσει με τη Γαλλία σταθερό και συνεχώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας με το οποίο εξασφαλίζουμε, ενισχύουμε και εδραιώνουμε ένα ασφαλέστερο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή μας» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την άσκηση «μία εξέχουσα ευκαιρία για τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν τρόπους προσέγγισης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο και επιπλέον να στείλουν ένα σαφές μήνυμα της αποτρεπτικής μας δύναμης».
Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό ότι από τη βάση αυτή σε λίγους μήνες θα επιχειρούν και τα πρώτα ελληνικά Rafale», συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την απόκτηση των αεροσκαφών Mirage F1 και συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες μετά τα Mirage 2000 και τα Mirage 2000-5 που ακόμα υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία.
«Με τη σημερινή άσκηση οι αεροπόροι μας παίρνουν μία πρόγευση των δυνατοτήτων των νέων αεροσκαφών, η προμήθεια των οποίων συμφωνήθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Επεσήμανε, δε, ότι «η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έγινε αποδέκτης πολλαπλών απειλών, και καλείται καθημερινά να τις αντιμετωπίσει, διασφαλίζοντας σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».
«Η Γαλλία και η Ελλάδα», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «από κοινού προωθούν την αμοιβαία συνεργασία και στον τομέα αυτό, ενεργώντας ταυτόχρονα ως αποφασιστικοί παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη βάση του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας».
Στο χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καλωσόρισε την γαλλική αντιπροσωπεία στην αεροπορική βάση της Τανάγρας ενώ χαρακτήρισε στενούς συμμάχους την Ελλάδα και τη Γαλλία. «Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «από την άσκηση Σκύρος» όπου συμμετέχουν τόσο το Ναυτικό όσο και η Αεροπορία.
Χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία «να δούμε από κοντά τα Rafale» καθώς θα βγάλουμε, όπως είπε, «χρήσιμα συμπεράσματα για το αεροσκάφος, που σύντομα θα λειτουργήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας».
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι «η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά Rafale», κάτι που «πολλαπλασιάζει την ισχύ μας».
«Το αεροσκάφος και τα όπλα του αποτελούν αξιομνημόνευτη προσθήκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις» και θα μας επιτρέψει «να συνεχίσουμε να προωθούμε τη σταθερότητα στην περιοχή μας» πρόσθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της άσκησης «Σκύρος» ενώ υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γαλλία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο εξασφαλίζουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.