Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης προχώρησε ο Γιάννης Μπουτάρης για την υπόθεση της πειρατείας των μπλε κάδων, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να απειλεί να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων.
Ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που σε καθημερινή βάση κλέβουν κυκλώματα επιτηδείων από τους ειδικούς κάδους του δήμου Θεσσαλονίκης ξεπερνούν τους 6 και φτάνουν μέχρι και στους 8 τόνους.
«Προκύπτουν μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και προφανής οικονομική ζημία σε βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης. Το χειρότερο όμως είναι ότι η δράση αυτών των κυκλωμάτων αποθαρρύνει τους πολίτες και τους καθιστά απρόθυμους να συμμετάσχουν στα προγράμματα της ανακύκλωσης», επεσήμανε ο κ. Παππάς.
Κίνδυνοι για την υγεία
Στη μήνυση που κατατέθηκε εκ μέρους του δημάρχου Θεσσαλονίκης γίνεται εκτενής αναφορά στους κινδύνους που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της δράσης των συγκεκριμένων κυκλωμάτων.
Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, τα ανακυκλώσιμα υλικά, που αφαιρούνται παράνομα από τους κάδους ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, αποθηκεύονται σε διαμερίσματα ή σε καταστήματα, τα οποία μετατρέπονται σε ανθυγιεινές εστίες, δεδομένου ότι δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας. «Πρόκειται για εύφλεκτα υλικά, που αποθηκεύονται σε ακατάλληλους χώρους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο όσοι διαμένουν σε γειτνιάζοντα κτίρια», προειδοποιεί ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην αναφορά που κατατέθηκε στον εισαγγελέα οι επιτήδειοι προκαλούν σοβαρές φθορές και στον ίδιο τον εξοπλισμό του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς δεν διστάζουν να πετούν ολόκληρους κάδους σε ρέματα ή άλλους χώρους. Εξάλλου, προκειμένου να αφαιρέσουν το ανακυκλώσιμο υλικό, πολύ συχνά ρυπαίνουν τις περιοχές γύρω από τους κάδους.
«Το μη χρήσιμο υλικό εγκαταλείπεται σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Εκείνα που δεν τους χρησιμεύουν ρίπτονται σε ξένα σπίτια, σε κτίρια και σε περιφραγμένους χώρους και αναμφισβήτητα προκαλούν ενόχληση για το κοινωνικό σύνολο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αναφορά που κατατέθηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη.
Στο ίδιο κείμενο εξάλλου γίνεται λόγος για «ένα απειλητικό κοκτέιλ για τη δημόσια υγεία», καθώς εξαιτίας της άναρχης απόθεσης των απορριμμάτων δημιουργούνται πολλαπλές εστίες μόλυνσης, που καθίστανται ακόμη πιο επικίνδυνες κατά τις βροχερές ημέρες αλλά και εξαιτίας της παρουσίας αδέσποτων ζώων, τα οποία «μετατρέπονται σε οχήματα μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών στο περιβάλλον».
Σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες η διασπορά απορριμμάτων γύρω από τους κάδους ανακύκλωσης είναι πολύ επικίνδυνη, αφού τα υλικά που απορρίπτονται -κυρίως τα πλαστικά και αυτά από αλουμίνιο- κατά την έκθεσή τους στο περιβάλλον «απελευθερώνουν αέρια και ουσίες, όπως οι χλωροφθοράνθρακες, το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα».
Σαφάρι ελέγχων
Σύμφωνα με τον κ. Παππά εδώ και καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, έχοντας ζητήσει και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, επιδίδονται σε σαφάρι ελέγχων, στην προσπάθειά τους να βάλουν φρένο στη δράση των επιτήδειων που κατακλέβουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Σε 25 σημεία
Σε καταγραφή που επιχείρησαν πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης διαπίστωσαν ότι τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται σε 25 σημεία σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπου έχουν στηθεί από τα κυκλώματα των επιτήδειων κέντρα συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης των ανακυκλώσιμων υλικών.
Πηγή: makthes