Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διπλό. Στόχος είναι να εξελιχθεί ομαλά και να πειστεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να συμμετέχει στον εμβολιασμό αλλά και να διορθωθούν άμεσα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την εξέλιξη του απαιτητικού αυτού εγχειρήματος.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και προβληματίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων, με την κυβέρνηση σε απόλυτη συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους να επαναξιολογεί την κατάσταση, εκτιμώντας ότι η παράταση του lockdown είναι απαραίτητη σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Το πρώτο δείγμα από τα Χριστούγεννα είναι θετικό, γιατί η κινητικότητα δεν ξέφυγε πέρα από τα επιτρεπτά όρια, οι πολίτες έδειξαν σύνεση εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, ενώ πολιτεία και αρχές αναμένουν τι θα γίνει την Πρωτοχρονιά για να επαναξιολογήσουν τα μέτρα και κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει μερική αναστολή τους.
Τα δύο σενάρια για τα σχολεία
Οι πρώτες αλλαγές στην καθημερινότητά μας θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο και την αρχή θα κάνουν τα σχολεία. Δύο είναι τα σενάρια που επικρατούν αυτή τη στιγμή.
Το πρώτο είναι να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και το δεύτερο να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί δέκα ημέρες μετά, δηλαδή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου θέλει οπωσδήποτε να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο τα σχολεία, γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
«Μούδιασμα» για λιανεμπόριο
Τις προσεχείς δύο εβδομάδες αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση πως θα κινηθεί σε σχέση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Και αυτό γιατί τότε εκτιμά ότι θα έχει διαμορφωθεί μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με click away ενώ θα παραμείνουν οι μετακινήσεις με SMS.
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και πότε αυτές θα επιτραπούν, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι: «Θα το δούμε σιγά σιγά, πρέπει να υπάρχει ομοιόμορφη κατάσταση στην Ελλάδα για να γίνονται τέτοιες μετακινήσεις. Είναι νωρίς ακόμα για αυτό», ενώ για το υπόλοιπο των εορταστικών ημερών υποστήριξε ότι «Δεν υπάρχει ακόμα καμία αλλαγή σχεδίου. Νομίζω μέσα στις γιορτές δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν σπουδαίες αλλαγές. Και από εκεί και πέρα, βλέποντας και κάνοντας».