Κοινή έκφραση σε σχέση με τα προβλήματα των βιοτεχνών, αλλά και ενόψει της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1ης Ιανουαρίου 2015, προτίθενται να αποκτήσουν τα τέσσερα αμιγή βιοτεχνικά επιμελητήρια της χώρας, ήτοι τα βιοτεχνικά Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Πειραιά και Ροδόπης.
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε στη διάρκεια συνάντησης των διοικήσεων των βιοτεχνικών επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της πρώτης, ενώ οι διοικητικές επιτροπές των τεσσάρων επιμελητηρίων αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου άμεσα, προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες ενέργειες τους.
Εν αναμονή των εξελίξεων, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης, συμμετείχε χθες και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΒΕΘ, όπου τέθηκε επί τάπητος η επόμενη ημέρα των επιμελητηρίων, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα της ελληνικής βιοτεχνίας.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να βγούμε μπροστά με ενιαία φωνή και να διεκδικήσουμε λύσεις στα πάγια προβλήματά μας. Ένα από αυτά είναι και η φορολόγηση των ακινήτων των βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγική διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε εξοντωτικούς φορολογικούς συντελεστές στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και ταυτόχρονα να φορολογούμε με 26% από το πρώτο ευρώ και να περιμένουμε και ανάπτυξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ο χρόνος και ο τόπος πραγματοποίησης της επόμενης συνάντησης των «τεσσάρων» δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος, όσο και ο κ. Ραβάνης επισήμαναν ακόμη την αξία του ρόλου των επιμελητηρίων, υποστηρίζοντας ότι ο επιχειρούμενος αφανισμός τους θα οδηγήσει στη ματαίωση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.