Με πάθος για τη φωτογραφία, ο Στυλιανός Παπαρδέλας είναι ο Έλληνας φωτογράφος που ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Με τα κλικ του, απαθανατίζει τη ζωή των ανθρώπων φέρνοντας στη δημοσιότητα τις άγνωστες πτυχές παιδιών και μεγάλων σε χώρες με υψηλή εγκληματικότητα.

Ο Έλληνας φωτογράφος που έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 30 χώρες βρίσκεται σήμερα στη Γουατεμάλα για να τραβήξει κι εκεί, εξίσου μοναδικές φωτογραφίες.

Ο γνωστός φωτογράφος που έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία για τη δουλειά του μιλά για το μεράκι του στο newsbeast.gr και αποκαλύπτει τις δυσκολίες του επαγγέλματος.

Ακολουθεί η συνέντευξή του

-Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Πού λοιπόν σας συναντάμε σήμερα;
«Σήμερα που σας γράφω, στην Γουατεμάλα, αύριο που θα το διαβάζει ο κόσμος, δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι έχω ταξιδέψει αρκετά, αλλά σίγουρα όχι σε όλο τον κόσμο. Σημασία όμως για μένα δεν έχει να καλύψω έδαφος άλλα να καταλαβαίνω και να ζω την κουλτούρα της κάθε χώρας που βρίσκομαι. Αυτό νομίζω είναι πιο σημαντικό από τα χιλιόμετρα».

-Μιλήστε μας για τις εμπειρίες σας στα ταξίδια σας. Τι είναι αυτό που έχετε ξεχωρίσει σε όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς;
«Είναι πολύ βασικό για έναν άνθρωπο που θέλει να αποκτήσει κριτική σκέψη να ταξιδέψει. Κανένα μέσω πληροφόρησης και κανένας άλλος δεν είναι τόσο αντικειμενικός κριτής όσο εμείς οι ίδιοι. Θεωρώ τον εαυτό μου μορφωμένο αλλά αυτό δεν προήλθε από κανένα σχολείο και κανένα πανεπιστήμιο. Ό,τι έχω μάθει είναι από δική μου παρατήρηση στο δρόμο. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για μένα. Επίσης είναι σίγουρα εντυπωσιακό να δεις όμορφα τοπία και εντυπωσιακά επιτεύγματα του ανθρώπου αλλά και την ομορφιά της φύσης ανά τον κόσμο αλλά για μένα το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που γνώρισα και οι υπέροχες στιγμές που έζησα μαζί τους. Όλοι μας καθημερινά χάνουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα, αλλά οι άνθρωποι είναι εκεί για να σου αποδείξουν πόσο ξεχωριστά πλάσματα μπορεί να είναι αρκεί να κάνεις το πρώτο βήμα και να τους χαμογελάσεις».

-Έχετε κινδυνέψει ποτέ κατά τη διάρκεια κάποιου θέματος;
«Σίγουρα έχω κινδυνέψει πολλές φορές, η διαφορά είναι ότι λίγες φορές το έχω αντιληφθεί. Γενικά με διέπει μια άγνοια κινδύνου αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι σημαντικό. Είναι πολύ πιο ασφαλές να προχωράς σε ένα δρόμο χαλαρός χωρίς να φοβάσαι για κάτι. Όμως υπήρχαν και πολλές φορές που ένιωσα τον κίνδυνο αλλά πάντα για κάποιο λόγο έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Ξέρω ότι έχω τον τρόπο να ξεφύγω ή να αντιμετωπίσω καταστάσεις τέτοιου είδους. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει, αλλά κατά την άποψη μου δεν πρέπει να αφήνεις τον φόβο να σε κερδίζει. Αν το κάνεις μια φορά, θα το κάνεις για όλη σου την ζωή. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο την Γουατεμάλα. Οι ντόπιοι με σταματάνε κάθε λίγο και μου λένε να βάλω την μηχανή μου στην τσάντα μου γιατί κάποιος θα με κλέψει ή θα με σκοτώσει και θα με κλέψει. Οι άνθρωποι όμως είναι παντού φοβισμένοι, ακόμα ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Δυστυχώς ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Εγώ επιλέγω να το παραβλέψω και κάπως έτσι βρέθηκα σε πανέμορφες γειτονιές μπήκα σε σπίτια και φωτογράφισα την ζωή αυτών των ανθρώπων.

Πριν δύο μέρες έφτασα σε ένα χωριό. Ένας πάστορας με πλησίασε και πολύ φιλικά μου είπε. Μην τριγυρνάς εδώ το βράδυ, είναι πολύ επικίνδυνα. Υπάρχουν συμμορίες και θα σου συμβεί κάτι στα σίγουρα. Όντως ήθελε να με προφυλάξει. Τον ρώτησα από που είναι. Ήταν από την πόλη Αντίγουα. Τον ρώτησα “Πώς είναι τα πράγματα στην πόλη σου;” και μου απάντησε πως η Αντίγουα είναι ασφαλές μέρος. Αργότερα το ίδιο βράδυ γνώρισα δυο άλλους τύπους, ντόπιους. Τους είπα ότι ο επόμενός μου σταθμός είναι η πόλη Αντίγουα. Μου είπαν ότι εκεί είναι πολύ επικίνδυνα και ότι υπάρχει πολύ έγκλημα. Όταν τους ρώτησα για το χωριό που ήμασταν μου είπαν ότι δεν παίζει τίποτα εδώ. Ηρεμία, τάξη και ασφάλεια. Καταλαβαίνετε;».

-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα αποτελεί πηγή έμπνευσης σήμερα για ένα φωτογράφο;
«Φυσικά. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ ξεχωριστό μέρος και το λέω με όλη την αντικειμενικότητα που με διέπει. Είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, βρισκόμαστε ανάμεσα σε ανατολή και δύση, με τεράστια ιστορία και πολιτισμό. Διαθέτουμε κάποια από τα ομορφότερα τοπία στον κόσμο και υπέροχους ανθρώπους. Η Ελλάδα είναι λουκούμι για το μάτι ενός φωτογράφου. Βέβαια δυστυχώς όπως όλες οι χώρες του κόσμου σιγά σιγά χάνουμε τον πολιτισμό μας και αμερικανοποιούμαστε και έτσι για μένα χάνετε και το ενδιαφέρον. Ακόμα ευτυχώς τα πράγματα είναι σε καλό επίπεδο και εξαρτάται από μας να μην χάσουμε την υπέροχη κουλτούρα μας».

-Αν σας ζητούσαν να ξεχωρίσετε κάποιες φωτογραφίες από το άλμπουμ σας, ποιες θα ήταν αυτές;
«Πάντα οι φωτογραφίες που ξεχωρίζω εγώ είναι συγκεκριμένες. Όπως η γυναίκα με το υπέροχο χαμόγελο στην Ουγκάντα. Αυτό συμβαίνει γιατί πέρα από εικόνα, για μένα είναι και η εμπειρία. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος με αυτές τις εικόνες. Θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να επιλέξω τις φωτογραφίες που μου είναι αδιάφορες παρά τις αγαπημένες μου».

-Έχετε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχετε αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Όμως, έχετε επιλέξει να μένετε στο εξωτερικό. Θα επιστρέφατε ποτέ μόνιμα στην Ελλάδα;

«Ταξιδεύω στο εξωτερικό. Στα ταξίδια περνάω τον περισσότερο χρόνο μου μέχρι τώρα. Το σπίτι μου όμως είναι στην Κρήτη. Φυσικά και θα επιστρέψω μόνιμα στην Ελλάδα. Η Κρήτη είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο και θα έχω την τύχη να μπορώ να μεγαλώσω τα παιδιά μου εκεί».



-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

«Δεν σχεδιάζω σχεδόν τίποτα. Ονειρεύομαι πολύ όμως και προσπαθώ πάντα να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Τα όνειρα βέβαια είναι πάντα πιο αφηρημένα από τα σχέδια».

Ποιος είναι ο Στυλιανός Παπαρδέλας

Ο Στυλιανός Παπαρδέλας μεγάλωσε στο Ηράκλειο και άρχισε να τραβάει φωτογραφίες το 2006. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι για να βελτιωθεί, έπρεπε να έρθει σε επαφή με διάφορους ανθρώπους που έχουν σχέση με τη φωτογραφία. Σύντομα έγινε μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Φ.Ο.Π.Κ.).

Έχει δουλέψει στην Ασία, κάνοντας φωτορεπορτάζ για το IRIN News, το βραβευμένο ανθρωπιστικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στην Ιρλανδία, όπου εργάστηκε ως φωτογράφος και εμψυχωτής στο Barretstown, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες.

Ο Στυλιανός Παπαρδέλας είναι συνιδρυτής του ψηφιακού project «The World of Ronah», όπου γυρίζει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σχετικά με τα ταξίδια και την φωτογραφία.

Τον Οκτώβριο του 2013 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα, με τίτλο «Circle».
Τα σχέδιά του περιλαμβάνουν την περιπλάνησή του στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, για την παραγωγή ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ αλλά και τη συνέχιση του φωτογραφικού του project ανά τον κόσμο.

Τώρα, βρίσκεται στη Λατινική Αμερική αναδεικνύοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Στην ιστοσελίδα του μάλιστα μπορείτε να δείτε μεγάλο μέρος της δουλειάς του.

Ακολουθεί ένα μικρό μέρος της δουλειάς του από διάφορες χώρες του εξωτερικού