Σε υψηλά νούμερα παραμένουν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ενώ η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί, ειδικά για την Αττική.

Και χθες η Αττική είχε περισσότερα κρούσματα από όλη η υπόλοιπη χώρα μαζί καθώς κατέγραψε 213 από τα 399 και η κατάσταση είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη και τα νέα μέτρα προ των πυλών.

Την ώρα που οι ειδικοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, υπενθυμίζουν πως μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα προς το χειρότερο, αρχής γενομένης από το επόμενο διάστημα που θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου

«Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Τον τελευταίο περίπου μήνα, οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400,τις περισσότερες ημέρες, με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχής Σεπτεμβρίου και αρχής Οκτωβρίου. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει κυμαίνεται γύρω από τους 5 ανά ημέρα, έχοντας αυξήσει ωστόσο τη συχνότητα των ημερών που βλέπουμε πάνω από 5 θανάτους ανά ημέρα. Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνάει τους 80, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση του συστήματος Υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική, με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναλύοντας τα αντίστοιχα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε και αυτός στην καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας σε σύγκριση με την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τονίζοντας όμως πόσο εύκολα αυτή μπορεί να ανατραπεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, στη χώρα υπάρχουν 6.234 ενεργά κρούσματα – αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με εκείνων των ενεργών κρουσμάτων τον περασμένο μήνα που κυμαίνονταν στα 4.500. Σχεδόν 11.000 άνθρωποι ασθένησαν και ανάρρωσαν κατ οίκον και άλλοι 2.212 νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο. Συνολικά, από την την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου ως τις 4 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 19.842 κρούσματα. Από αυτά, τα 1.557 κρούσματα εντοπίστηκαν από την 1 Ιουλίου ως τις 4 Οκτωβρίου στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά μέχρι σήμερα 602.972 στοχευμένα τεστ.

«Αύξηση κρουσμάτων όταν θα χαλάσει ο καιρός»

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Με αυτή τη φράση ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο υπουργείο Υγείας ότι «με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης», κάτι το οποίο όπως είπε, βλέπουμε σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ότι στη χώρα μας, γεγονός που ευνοεί και τις συνθήκες συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους.

Η πτώση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού, πρόσθεσε και ζήτησε την προσήλωση όλων στα μέτρα γιατί όπως είπε κάτι παρόμοιο αναμένουμε να συμβεί και στη χώρα μας όσο ο καιρός θα χαλάει και η θερμοκρασία θα πέφτει.

Ο κος Μαγιορκίνης τόνισε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων αφορά πλέον σταθερά την Αττική προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μάλιστα τόνισε, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες από 200 έως 400 κρούσματα ημερησίως.

Ωστόσο σημείωσε ότι αυξήθηκε η συχνότητα των ημερών κατά τις οποίες καταγράφονται πάνω από 5 θάνατοι ανά ημέρα, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένει πλέον σταθερά πάνω από 80. Όπως συμπλήρωσε σήμερα νοσηλεύονται 98 ασθενείς σε ΜΕΘ για COVID -19, από τους οποίους οι 87 είναι διασωληνωμένοι.

Όπως εξήγησε, η ανταπόκριση που έχουν τα μέτρα στο επιδημιολογικό φορτίο και στην καταγραφή των κρουσμάτων, είναι πιο αργή όταν αφορά μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, αλλά επισήμανε πως «δεν έχουμε δει ακόμα αυξητική τάση τέτοια που να μας ανησυχεί, έχουμε αργό ρυθμό αύξησης προς το παρόν» τον οποίο παρακολουθούν οι επιστήμονες , χωρίς προς το παρόν να χρειάζεται να εισηγηθούν επιπλέον μέτρα.

Ο κος Μαγιορκίνης επανέλαβε για την Αττική ότι «υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας παντού, οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός» ανεξάρτητα από το αν είναι εσωτερική εξωτερική χώροι , όπως άφησε να εννοηθεί.

Αναφερόμενος στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, με αφορμή και την θεραπεία που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες γραμμές θεραπείας με δεξαμεθαζόνη και ρεμντενσιβίρη, «τις οποίες ξέρουν οι γιατροί πότε, σε ποια χρονική στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν».

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε και μονοκλωνικά αντισώματα «που είναι κάτι ανάλογο με τον ορό πλάσματος από άτομα που έχουν ανάρρωσει και μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς».

Όσον αφορά την ρεμντενσιβίρη και πότε χορηγείται στην Ελλάδα, ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση του φαρμάκου σε διεθνές επίπεδο και τόνισε πως «στη χώρα μας χορηγείται όταν επιδεινώνονται τα αέρια αίματος ενός ασθενούς και είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας».

Ιδανικά το φάρμακα αυτό θα μπορεί στο μέλλον και εφόσον υπάρχει σε επάρκεια, να δίνεται στην αρχή της νόσησης από κορονοϊό όπως π.χ. χορηγούνται σήμερα τα αντιικά φάρμακα κατά της γρίπης από την αρχή έναρξης των συμπτωμάτων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε τέλος στην κόπωση που αισθάνονται το 60% των πολιτών της Ευρώπης από τα συνεχιζόμενα μέτρα, την οποία χαρακτήρισε δικαιολογημένη προσθέτοντας πως «η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας, όπως είδατε ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, προσέβαλε και τον Λευκό Οίκο».

Γιατί η μάσκα στην Αχαΐα είναι υποχρεωτική παντού και στην Αττική όχι – Η απάντηση Χαρδαλιά, Μαγιορκίνη

Απάντηση στο γιατί στην στην Αχαΐα είναι υποχρεωτική παντού η χρήση της μάσκας ενώ στην Αττική δεν είναι, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του κορονοϊού έδωσαν οι Νίκος Χαρδαλιάς και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «με βάση την εμπειρία μας όλο το καλοκαίρι, είμαστε πιο επιφυλακτικοί και είμαστε και πιο αυστηροί σε περιοχές με μικρότερες αντοχές και δυνατότητες του συστήματος Υγείας, πάντα συγκριτικά με την Αθήνα και είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα στην κάθε περιοχή, πόσο μάλλον που στα Γιάννενα και στην Πάτρα, μιας και αναφέρατε τις συγκεκριμένες περιοχές, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αυτή τη στιγμή υπερτοπικής από τη μία και τοπικής διασποράς.

Θα σας το κάνω πιο συγκεκριμένο. Στα Γιάννενα είχαμε 89 από τα 101 ενεργά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή, στον Δήμο Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, τα χαρακτηριστικά στην Πάτρα ήταν τελείως διαφορετικά. Είχαμε 83 κρούσματα σε όλη την Αχαΐα, από τα οποία τα 52 ήταν στην πρωτεύουσα, δηλαδή στο Δήμο Πατρέων, και μάλιστα τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Αχαΐα με μεγάλο αριθμό επαφών και μετακινήσεων μεταξύ Δήμων και με αρκετά από αυτά υγειονομικού προφίλ, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία των υγειονομικών μας μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, ανά τριήμερο σταθμίζουμε τα δεδομένα και το θέμα των μέτρων, όπως το ξέρετε και εσείς από την εμπειρία σας, είναι ένα δυναμικό ζήτημα το οποίο βασίζεται σε πολλές παραμέτρους.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προτιμούμε πολλές φορές να είμαστε πιο αυστηροί μέχρι να στεγανοποιήσουμε συγκεκριμένους, διάσπαρτους επιδημιολογικούς κύκλους, παρά να πάμε σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι «απλά μόνο να συμπληρώσω ότι υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για τη χρήση μάσκας παντού στην Αττική. Η διαφορά είναι αν θα γίνει, αν θα επιβλέπεται ή όχι, έτσι; Αυτή τη στιγμή, να το τονίσουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουν όλοι οι πολίτες, ότι η Επιτροπή συστήνει μάσκα ισχυρά παντού, ιδίως στα σημεία που υπάρχει συνωστισμός».

Ο χάρτης προστασίας για τον κορονοϊό: Τα μέτρα ανά επίπεδο

O Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για τον κορονοϊό. Πώς θα λειτουργεί και ποια είναι τα μέτρα που περιλαμβάνονται ανάλογα με τα 4 επίπεδα.

Η επίσημη παρουσίαση του χάρτη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (9/10) -όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας-, ενώ είναι ήδη αναρτημένος στο covid19.gov.gr.

Για να δούμε ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή μας επιλέγουμε αρχικά την Περιφερειακή Ενότητα και συμπληρώνουμε τον ταχυδρομικό κώδικα.

Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπουμε τι θα εμφανιστεί στον χάρτη αν επιλέξουμε τον κεντρικό τομέα Αθηνών. Στη συγκεκριμένη περιοχή το επίπεδο είναι το 3 (υψηλό) και με ένα κλικ θα εμφανιστούν οι 26 κατηγορίες και τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

 

Τι θα ισχύει στα 4 επίπεδα

Ο Νίκος Χαραδαλιάς αποσαφήνισε πως το επίπεδο 1 θα είναι της ετοιμότητας, το επίπεδο 2 της επιτήρησης, το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και το επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου.

Όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα που φιλοξενείται ο χάρτης τα 4 επίπεδα (χαμηλό, μέτριο, υψηλό, πολύ υψηλό), περιλαμβάνουν 26 κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα.

Μεταξύ άλλων αφορούν τη χρήση μάσκας, το ωράριο των καταστημάτων, τα άτομα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία τις εκκλησίες κ.α.

  • Επίπεδο 1: Χαμηλό

  • Επίπεδο 2: Μέτριο

  • Επίπεδο 3: Υψηλό

  • Επίπεδο 4: Πολύ υψηλό

Η καταγραφή των προληπτικών μέτρων και κανόνων είναι δυναμική και τα μέτρα εξαρτώνται πάντα από την επιδημιολογική εικόνα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τα δεδομένα που σχετίζονται με κάθε κατηγορία μέτρων καθώς και την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής ενότητας.

399 νέα κρούσματα και 87 διασωληνωμένοι – Στους 420 οι νεκροί στη χώρα μας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 399 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα της Τρίτης. Η Ελλάδα μετρά 420 θύματα του ιού. 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν τα κρούσματα

Από τα 359 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά:

– 33 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας- 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων τα 3 προέρχονται από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με συρροή στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στο Καρατεπέ

– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση